Közélet

Navracsics Tibor: a menekültek a társadalom hasznos tagjaivá válhatnak

Navracsics Tibor (navracsics tibor)
Navracsics Tibor (navracsics tibor)

A 444 szúrta ki azt a kérdés-válasz kört, ami az InfoRádió Aréna című műsorában hangzott el. A műsor vendége Navracsics Tibor uniós biztos volt, és arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy  az Európai Szolidaritási Testület több pénzt akar fordítani a migránsok intergrácójára.

A fideszes politikus azt válaszolta, hogy “nem az nyitja ki a döntéshozók zsebében a bicskát, ha integrálni akarjuk azokat, akik már itt vannak és jogszerűen vannak itt. Hanem az nyitja ki, ha jogszerűtlenül, akadálytalanul jöhetnek be az Európai Unión belülre.”

Mind az Erasmus, mind az Európai Szolidaritási Testület azt tűzi ki célul, hogy a már jogszerűen itt lévő emberek be tudjanak illeszkedni. Mi, amikor migrációról beszélünk, általában a jogellenes migrációról beszélünk. Itt a magyar nyilvánosságban szinte erről folyik a vita csak. Miközben vannak olyanok, akik tényleg háborús övezetből jönnek, menedékjogot kapnak a jogszabályok alapján, de ettől még ezek az emberek nem rendelkeznek iskolai háttérrel, nem beszélik a nyelvet, lehet, hogy családi trauma is érte őket. Tudjuk, hogy több tízezer felnőtt kísérő nélküli kiskorú van valahol az Európai Unióban. Nagyon sokan Szíriából jöttek. Ők nem gazdasági kivándorlók. Ők gyerekek, akik háborús övezetből menekültek, és az út során vagy meghaltak a szüleik, vagy valami történt velük. Az ő oktatásukat, iskoláztatásukat biztosítani kell. Hiszen fiatalok, jól szocializálhatók, egy társadalom hasznos tagjaivá tudnak válni.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy több tagállam is vétóval fenyegetett az uniós büdzsé kapcsán. Az uniós biztos azt mondta: ha a közösségi költségtevést nem sikerül 2019-ig elfogadni, akkor a migráció mellett a büdzsé keretszámai is az európai parlamenti választás kampánytémájává válhatnak, emellett veszélybe kerülhet a 2021-es források lehívása.

Kiemelt kép: Kummer János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik