Közélet

Republikon: Legalább hat nagyvárosban legyőzhető a Fidesz

Nemcsak Budapesten, de a megyei jogú városok egy részében is legyőzhető a Fidesz. A baloldali, liberális pártok valamivel erősebbek a nagyvárosokban, mint országosan, a Jobbik pedig sehol sem kapott több szavazatot, mint a demokratikus ellenzék – derül ki a Republikon Intézet 2018-as választási eredményeket elemző sorozatának második részéből.

Ugyan a legtöbb listás szavazatot a megyei jogú városokban is a Fidesz-KDNP listája kapta, az összességében 43 százalékos eredmény azonban valamelyest elmarad az országosan elért 47 százaléktól. A kormánypártok hat megyei jogú városban is (Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt értek el, és sehol sem szereztek abszolút többséget.

Az elemzésből kiderül, hogy a baloldali, liberális pártok valamivel erősebbek a nagyvárosokban, mint az ország egészében. Az MSZP-Párbeszéd szövetség a szavazatok 14 százalékát szerezte meg, az LMP 9, a DK 6, a Momentum pedig 4 százalékos eredményt ért el a megyei jogú városokban. Fontos, hogy a baloldali, liberális pártok együtt kivétel nélkül minden megyei jogú városban több szavazatot kaptak, mint a Jobbik.

A régi baloldal a dominánsabb

A megyei jogú városokban a baloldali, liberális ellenzéken belül – Budapesthez hasonlóan – a „régi” baloldal a dominánsabb, de vannak olyan nagyvárosok – például Kecskemét és Hódmezővásárhely –, ahol az LMP és a Momentum együttes támogatottsága nem sokkal marad el az MSZP-Párbeszéd, a DK és az Együtt aggregált támogatottságától.

Az országos eredményhez hasonlóan a Jobbik a megyei jogú városokban is a listás szavazatok 20 százalékát szerezte meg. A választási eredményekből látszik, hogy a Jobbik inkább a korábban a baloldalinak tartott városokban áll jobban, míg a hagyományosan konzervatív városokban – például Győrben és Sopronban – gyengébben. A legjobb eredményt Dunaújvárosban érték el, de viszonylag jól szerepeltek Miskolcon és Tatabányán is.

Összességében látható az is, hogy nem létezik olyan, hogy átlagos megyei jogú város. Míg Szegeden, Pécsen vagy Dunaújvárosban az ellenzéknek komoly esélye lehet a győzelemre, addig például Sopronban, Szombathelyen vagy Győrben kifejezetten nehéz feladat utolérni a Fidesz-KDNP-t, amely ezeken a településeken önmagához képest is magas támogatottsággal rendelkezik. A teljes kutatás elérhető itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik