Közélet

Sérti az uniós jogot a nemzeti mobilfizetési rendszer

Indítványt adott ki az Európai Bíróság főtanácsnoka, Yves Bot, amelyben azt írja, hogy a magyar nemzeti mobilfizetési rendszer megsérti az uniós jogot. A HVG szerint Bot elutasította a magyar kormány azon érvelését, miszerint a rendszert azért csak az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt. működtetheti, mert közérdekű feladatról van szó.

Bot azzal érvelt, hogy Magyarország a nemzeti monopólium létrehozásával olyan korlátozást vezetett be, amely csak akkor megengedhető, ha szükséges és nem diszkriminál. Ezen felül a rendes piaci körülmények között működő vállalkozások által nyújtott szolgáltatások nem minősülnek általános gazdasági érdekű szolgáltatásnak. Magyarország a monopóliummal biztosított eredményt úgy is elérhette volna, ha megőrzi a piac versenystruktúráját.

A parkolási közszolgáltatások díjai, a közutak használatáért fizetendő díjak, az állami vállalatok által nyújtott személyszállítási szolgáltatások díjai, valamint az állami szervezetek által nyújtott egyéb közszolgáltatások díjai 2014 óta Magyarországon csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által üzemeltetett rendszeren keresztül fizethetők ki.

Az ügyben az Európai Bizottság 2016 novemberében kezdeményezett pert, amelyben még nem tudni, hogy mikor hoznak ítéletet. A főtanácsnok indítványa ugyan nem köti a bíróságot, ám az ítélet szinte valamennyi esetben meg szokott egyezni az előzetes véleménnyel.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik