Közélet

Schmidt Mária álomfizetésért dolgozott tavaly

Nemcsak a gazdasági társaságoknak és a civil szervezeteknek, hanem valamennyi Magyarországon működő alapítványnak, közalapítványnak, illetve civil, nonprofit gazdálkodó szervezetnek el kellett számolnia tavalyi bevételeivel, illetve kiadásaival. Továbbá közhasznúnak szervezeteknek úgynevezett közhasznúsági beszámolót is közzé kellett tenniük.

Ez alapján számolt be a 168óra a Schmidt Mária történész nevéhez fűződő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTKK) 2017-es költségvetéséről, amely tömöríti a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet, a Habsburg Történeti Intézetet, továbbá a Kommunizmuskutató Intézetet és az 1956-os Emlékbizottságot is.

A hetilap cikke szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez ezer szállal kötődő szervezet a 108 oldalas beszámoló alapján a tavaly

összesen 5 milliárd 189 millió 541 ezer forint bevételre tett szert,

ebből kiadásként elszámoltak 5 milliárd 4 millió 568 ezer forintot, személyi jellegű ráfordításként pedig 1 milliárd 222 millió 142 ezer forintot, közhasznú tevékenységére fordított kiadások összértékeként pedig 4 milliárd 973 millió 672 ezer forintot.  A nyereségük jelentősen csökkent a megelőző évi több mint 600 millió forinthoz képest, hiszen 2017-ben csak 184 millió 973 ezer forintot tudtak megtakarítani.

A bevételek túlnyomó többsége az állami, azaz költségvetési támogatás, amely 2016-ban még 11 milliárd forint volt, 2017-ben viszont csak 4,5 milliárd. Figyelemre méltó, hogy a közalapítvány személyi jellegű ráfordításai 2016-ban 1 milliárd 63 millió forintra rúgtak, 2017-re pedig 1 milliárd 213 millióra emelkedtek a bérek és egyéb költségek. Mindezekből az éves beszámoló csupán a vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatást részletezi.

Eszerint Schmidt Mária 2017-ben több mint 47 millió forintot keresett csupán azzal, hogy a közpénzből gazdálkodó közalapítványt vezette. Azonban még érdekesebb, hogy a vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatások összege tavaly 57 millió forint volt, tehát a vezetői fizetések legjelentősebb részét Schmid Mária bére tett ki.

Emlékezzetes: Schmidt Mária nemcsak a KKTTKK vezetője, Széchenyi-díjas történész, s a Terror Háza Múzeum főigazgatója, hanem 2018-ban a leggazdagabb magyar nő. Idén is megjelent a 100 leggazdagabb magyart felvonultató lista, melyben továbbra is igen csekély számmal szerepelnek női nevek. A Napi.hu kiadványából kiderül, hogy 2018-ban Schmidt Mária a rangsor 31. helyére került családjával együtt. Becsült vagyonuk 38 milliárd forint, ennek nagy része a Budapesti Ingatlan Nyrt.-ből (BIF) származik, melynek Schmidték családi vállalkozása, a Pió-21 Kft. két év alatt 90 százalékos tulajdonosa lett. Schmidt tavaly még nem volt benne az első százban.

A BIF-et Schmidt Mária néhai férje, Ungár András alapította, és vitte sikerre. A fővárosban jelentős ingatlanvagyonnal rendelkező vállalatban a 64 éves kormánybiztos (korábban az ’56-os emlékévért felelt e minőségében, s noha a kormány honlapján jelenleg nem szerepel ekként, Orbán Viktor 2018. január 1-től az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki „az első világháború 100. évfordulójára történő méltó megemlékezés érdekében” – e tisztségét díjazás nélkül látja el) mellett két gyermeke, Ungár Anna és Ungár Péter is tulajdonosok. A cég médiaérdekeltséggel is rendelkezik: a Figyelő című hetilapot tavaly vásárolták meg.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik