Közélet
A Római-part

Római-part: a kerítések mentén tervezik a gátat

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 06. 13. 14:21

A Red Bull Air Race körüli bonyodalmak is szóba kerültek a közgyűlésben.
Korábban a témában:

A Fővárosi Közgyűlés szerdán megerősítette, hogy a Duna parti sávjában található kerítések mentén tervezzék tovább a római-parti árvízvédelmi védművet. A beruházás megvalósításáról a tervezést követően döntenek, figyelembe véve a szükséges kisajátítások költségeit is.

A testület rendkívüli ülése V. Naszályi Márta képviselői eskütételével kezdődött. A Párbeszéd politikusa a közgyűlésben Székely Sándor helyét foglalhatta el, aki a DK-Szolidaritás együttműködésnek köszönhetően szerzett parlamenti mandátumot.

A napirend elfogadása előtt Gy. Németh Erzsébet (DK) felszólalásában arról beszélt, hogy a közgyűlésnek tárgyalnia kellett volna a Red Bull Air Race miatt kiadott területhasználatról.

Tarlós István főpolgármester válaszában egyetértett abban, hogy jobb, ha az ilyen ügyeket nem bizottságok hagyják jóvá, hanem a közgyűlés elé kerülnek. Mint mondta, a hasonló rendezvényekről a jövőben a képviselő-testület határoz majd.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester, az illetékes bizottság elnöke elmondta, hogy az ügyben a testület egyhangúlag hozta meg a döntését. Ugyanakkor megjegyezte azt is, meg kell nézni, hogy „így és itt kell-e ilyen versenyt tartani”.

A képviselők ezt követően a csillaghegyi öblözetben élők árvízi biztonsága érdekében ismételten megerősítették elkötelezettségüket a pünkösfürdői védmű hatályos jogszabályoknak megfelelő magasítása és az Aranyhegyi-patak árvízvédelmi művének fejlesztése mellett, valamint úgy döntöttek, hogy a környéken élők szabadidős lehetőségeinek biztosítása érdekében a pünkösdfürdői védmű melletti területen új közparkot hoznak létre.

A közgyűlés egy másik határozatával felkérte a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítása érdekében a hiányzó forrásokról.

A testület áprilisban pénzügyi okokból döntött a beruházás kettébontásáról, annak első ütemében így a Lánchíd, valamint a villamos- és a közúti aluljáró, második ütemében pedig a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása történne meg. Az első ütemhez szükséges mintegy 16,4 milliárd forint a főváros idei költségvetésében rendelkezésre áll. A második ütemhez szükséges források a 2022-2024-es évekre lettek számításba véve.

Ezután eredménytelenné nyilvánították a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós eljárást, egyben felkérték Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja meg: a BKV milyen feltételekkel tudná a saját erőforrásaival vagy alvállalkozó bevonásával üzemeltetni a városnéző buszokat.

A testület végül támogatta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azon szándékát, hogy Budapest is az egyik rendező városa legyen a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokságnak. A főpolgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a pályázattal és a rendezéssel nem keletkezik költségvállalási kötelezettsége a fővárosnak. (MTI, fotó: MTI / Kovács Tamás)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.