Közélet

Római-part: a kerítések mentén tervezik a gátat

A Red Bull Air Race körüli bonyodalmak is szóba kerültek a közgyűlésben.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán megerősítette, hogy a Duna parti sávjában található kerítések mentén tervezzék tovább a római-parti árvízvédelmi védművet. A beruházás megvalósításáról a tervezést követően döntenek, figyelembe véve a szükséges kisajátítások költségeit is.

A testület rendkívüli ülése V. Naszályi Márta képviselői eskütételével kezdődött. A Párbeszéd politikusa a közgyűlésben Székely Sándor helyét foglalhatta el, aki a DK-Szolidaritás együttműködésnek köszönhetően szerzett parlamenti mandátumot.

A napirend elfogadása előtt Gy. Németh Erzsébet (DK) felszólalásában arról beszélt, hogy a közgyűlésnek tárgyalnia kellett volna a Red Bull Air Race miatt kiadott területhasználatról.

Tarlós István főpolgármester válaszában egyetértett abban, hogy jobb, ha az ilyen ügyeket nem bizottságok hagyják jóvá, hanem a közgyűlés elé kerülnek. Mint mondta, a hasonló rendezvényekről a jövőben a képviselő-testület határoz majd.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester, az illetékes bizottság elnöke elmondta, hogy az ügyben a testület egyhangúlag hozta meg a döntését. Ugyanakkor megjegyezte azt is, meg kell nézni, hogy „így és itt kell-e ilyen versenyt tartani”.

A képviselők ezt követően a csillaghegyi öblözetben élők árvízi biztonsága érdekében ismételten megerősítették elkötelezettségüket a pünkösfürdői védmű hatályos jogszabályoknak megfelelő magasítása és az Aranyhegyi-patak árvízvédelmi művének fejlesztése mellett, valamint úgy döntöttek, hogy a környéken élők szabadidős lehetőségeinek biztosítása érdekében a pünkösdfürdői védmű melletti területen új közparkot hoznak létre.

A közgyűlés egy másik határozatával felkérte a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal a Lánchíd, a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér egyidejű felújítása érdekében a hiányzó forrásokról.

A testület áprilisban pénzügyi okokból döntött a beruházás kettébontásáról, annak első ütemében így a Lánchíd, valamint a villamos- és a közúti aluljáró, második ütemében pedig a várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítása történne meg. Az első ütemhez szükséges mintegy 16,4 milliárd forint a főváros idei költségvetésében rendelkezésre áll. A második ütemhez szükséges források a 2022-2024-es évekre lettek számításba véve.

Ezután eredménytelenné nyilvánították a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós eljárást, egyben felkérték Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja meg: a BKV milyen feltételekkel tudná a saját erőforrásaival vagy alvállalkozó bevonásával üzemeltetni a városnéző buszokat.

A testület végül támogatta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azon szándékát, hogy Budapest is az egyik rendező városa legyen a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokságnak. A főpolgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a pályázattal és a rendezéssel nem keletkezik költségvállalási kötelezettsége a fővárosnak. (MTI, fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik