Közélet

Nem nézhetik anyanyelvükön a vb-t a határon túli magyarok

A közvetítési jogok csak az országhatáron belülre szólnak.

A határon túli magyarok idén sem nézhetik anyanyelvükön a foci vb-t – tudósít a Marosvásárhelyi Rádió, amely az MTVA sajtóosztályához fordult kérdéseivel.

Kiderült: az M4 Sport közvetítéseit csak Magyarországon lehet majd nézni, egyébként a közvetítések geokódolva lesznek (ez azt jelenti, hogy a nézők egy feliratot látnak a meccs idején, ami arról tájékoztat, hogy a műsor szerzői jogi korlátozás miatt nem látható). Ez alól kivételt képeznek ugyan a határ menti települések, ahol a földfelszíni adás még fogható, de például Erdélybe már csak a műholdas jel jut el.

Az MTVA a helyzetet azzal magyarázza, hogy a külföldi jogtulajdonosok az elérhető legmagasabb bevétel érdekében jellemzően országonként értékesítik a közvetítési jogokat, azzal a kitétellel, hogy csak országhatáron belül közvetíthetnek. Így tudják biztosítani, hogy a többi országban is teljes áron értékesíthessék a jogokat. (Vagyis a román televíziónak többet érhet a közvetítési jog, ha tudja, hogy az erdélyi magyarok is nála kénytelenek nézni a mérkőzéseket.)

A magyar állami médiaszolgáltató szerint mindez nem rajtuk múlt, a 2020-as Eb és a 2022-es vb selejtezőire már úgy kötöttek szerződést, hogy azokat Romániában és Szlovákiában is követhetik a magyar nézők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik