Közélet
The Hungarian government's spokesman Zoltan Kovacs informs the press in Szeged on September 15, 2015 as the government establishes the 'Crisis situation' in two border counties of Hungary due to a new border protection law coming into force. Hungary has sealed the last gap in the barricade along its border with Serbia, closing the passage to thousands of refugees and migrants still waiting on the other side. Hungary is on the frontline of Europe's migrant crisis, with almost 200,000 people travelling up from Greece through the western Balkans and entering the country this year, most of them seeking to travel on to economic powerhouse Germany.  AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Kovács: A magyar civil társadalom jól megvan Sorosék nélkül is

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 05. 18. 10:53

Szerinte a tények szándékos eltorzítása azt gondolni, hogy rendőrségi razziák várnának a törvényeket betartó szervezetekre.

Kedden jelentette be a Nyílt Társadalom Alapítvány, hogy a magyarországi légkör miatt jobbnak látja budapesti irodáját Berlinbe költöztetni, ennek kapcsán pedig az alapítvány egy munkatársa a Politicón írt arról, hogy Magyarországon veszélyes tevékenységgé vált civil szervezetet fenntartani, és Orbán Viktor illiberális demokráciája az Európai Unióba tartó nyugat-balkáni országokra is átragadhat.

Kovács Zoltán kormányszóvivő gúnyos hangvétellel reagált a Politicón a cikkre, szerinte Srđan Cvijić ugyanazt a „gőgös hibát” követi el, mint „ezek az alakok” közül sokan, hogy úgy gondolják, nélkülük és az „ideológiai alapon működő” Soros-szervezetek nélkül megszűnne a civil társadalom. Azt írja, a civil társadalom Magyarországon több mint hatvanezer szervezetet jelent, ezek köszönik, jól vannak a Soros által támogatott csoportok nélkül is.

Azt írta, az elfogadásra váró Stop Soros-törvénycsomag arról szól, hogy szigorúbb szabályozás alá essenek azok a szervezetek, amelyek külföldi támogatásból segítik a migrációt Magyarországon. Magyarország a migrációt nemzetbiztonsági kérdésként kezeli, és komolyan veszi kötelezettségét az EU határának megvédésére – írta Kovács, hozzátéve, úgy vélik, hogy ezen az érzékeny területen a külföldi támogatású szervezetekre szigorúbb szabályoknak és nagyobb átláthatóságnak kell vonatkoznia. Szerinte a tények szándékos eltorzítása, hogy ezt úgy fessék le, hogy rendőrségi razziák várnak a törvényeket betartó szervezetekre.

Szerinte annak fényében, hogy az elmúlt két évben arról szólt az Egyesült Államokban a vita, hogy egy külföldi hatalom beavatkozott a választásba, meglepő, hogy egyesek azon vannak megdöbbenve, hogy bizonyos országok – nem csak Magyarország – szigorúbb szabályokat vet ki olyan szervezetekre, amelyek csaknem teljes egészében külföldi támogatásból működnek, és olyan tevékenységet folytatnak, amelyek célja a politikai befolyásolás.

Kovács szerint Cvijić állításával szemben Orbán demokráciavíziója világos és összefüggő alapon nyugszik, XXI. századi kereszténydemokráciáról szól, amely garantálja az emberi méltóságot, a szabadságot és a biztonságot, megvédi a férfiak és nők egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, megfékezi az antiszemitizmust és megvédi keresztény kultúránkat. Ez ellenkezhet  a Nyílt Társadalom világnézetével, de az övékkel ellentétben a mi víziónk a választóink széles körű támogatását élvezik – írta a kormányszóvivő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.