Közélet

Kovács: A magyar civil társadalom jól megvan Sorosék nélkül is

Szerinte a tények szándékos eltorzítása azt gondolni, hogy rendőrségi razziák várnának a törvényeket betartó szervezetekre.

Kedden jelentette be a Nyílt Társadalom Alapítvány, hogy a magyarországi légkör miatt jobbnak látja budapesti irodáját Berlinbe költöztetni, ennek kapcsán pedig az alapítvány egy munkatársa a Politicón írt arról, hogy Magyarországon veszélyes tevékenységgé vált civil szervezetet fenntartani, és Orbán Viktor illiberális demokráciája az Európai Unióba tartó nyugat-balkáni országokra is átragadhat.

Kovács Zoltán kormányszóvivő gúnyos hangvétellel reagált a Politicón a cikkre, szerinte Srđan Cvijić ugyanazt a „gőgös hibát” követi el, mint „ezek az alakok” közül sokan, hogy úgy gondolják, nélkülük és az „ideológiai alapon működő” Soros-szervezetek nélkül megszűnne a civil társadalom. Azt írja, a civil társadalom Magyarországon több mint hatvanezer szervezetet jelent, ezek köszönik, jól vannak a Soros által támogatott csoportok nélkül is.

Azt írta, az elfogadásra váró Stop Soros-törvénycsomag arról szól, hogy szigorúbb szabályozás alá essenek azok a szervezetek, amelyek külföldi támogatásból segítik a migrációt Magyarországon. Magyarország a migrációt nemzetbiztonsági kérdésként kezeli, és komolyan veszi kötelezettségét az EU határának megvédésére – írta Kovács, hozzátéve, úgy vélik, hogy ezen az érzékeny területen a külföldi támogatású szervezetekre szigorúbb szabályoknak és nagyobb átláthatóságnak kell vonatkoznia. Szerinte a tények szándékos eltorzítása, hogy ezt úgy fessék le, hogy rendőrségi razziák várnak a törvényeket betartó szervezetekre.

Szerinte annak fényében, hogy az elmúlt két évben arról szólt az Egyesült Államokban a vita, hogy egy külföldi hatalom beavatkozott a választásba, meglepő, hogy egyesek azon vannak megdöbbenve, hogy bizonyos országok – nem csak Magyarország – szigorúbb szabályokat vet ki olyan szervezetekre, amelyek csaknem teljes egészében külföldi támogatásból működnek, és olyan tevékenységet folytatnak, amelyek célja a politikai befolyásolás.

Kovács szerint Cvijić állításával szemben Orbán demokráciavíziója világos és összefüggő alapon nyugszik, XXI. századi kereszténydemokráciáról szól, amely garantálja az emberi méltóságot, a szabadságot és a biztonságot, megvédi a férfiak és nők egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, megfékezi az antiszemitizmust és megvédi keresztény kultúránkat. Ez ellenkezhet  a Nyílt Társadalom világnézetével, de az övékkel ellentétben a mi víziónk a választóink széles körű támogatását élvezik – írta a kormányszóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik