Közélet

Háromgyerekes közgazdász a civilek józsefvárosi polgármester-jelöltje

Dr. Győri Péter indul július 8-án a civilek és a demokratikus ellenzéki pártok jelöltjeként a józsefvárosi időközi választáson – írta meg közleményében a Közösen Józsefvárosért.

Józsefváros is bevehető az ellenzéknek
Kiszámoltuk, hogy a két parlamentbe távozó polgármestert – Kocsis Mátét és Hajdu Lászlót – milyen esetben válthatja ellenzéki városrészvezető az időközi polgármester-választásokon.

Dr. Győri Péter 63 éves közgazdász, szociálpolitikus, józsefvárosi lakos. Három felnőtt gyermeke és négy unokája van. Budapesten született, négy gyermekes pedagógus családban nevelkedett. 12 éven keresztül az MTA Szociológiai Kutató Intézetében, Ferge Zsuzsa kutatócsoportjában dolgozott. Terepkutatásai alapján több tanulmányt írt a budapesti szegénytelepekről, a hazai szegénység újratermelődéséről, majd aktívan részt vett a rendszerváltást megelőző lakáspolitikai és szociálpolitikai reformok előkészítésében. Kandidátusi értekezését a fővárosi díjhátralékos családok helyzetének elemzésének témájában védte meg.

Solt Ottíliával szoros kapcsolatban, megalapítása óta aktívan részt vett a SZETA (Szegényeket Támogató Alap) munkájában, majd 1990-ben a Szabad Demokraták Szövetsége felkérte, hogy szakértő politikusként vegyen részt az új Fővárosi Közgyűlés munkájában. 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnökeként dolgozott, nevéhez fűződik többek között a társasházak és önkormányzati épületek felújítását támogató Fővárosi Rehabilitációs Alap, a civil szervezeteket támogató Fővárosi Szolidaritási Alap, a Hálózat a Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány, a közüzemi díjkompenzációs támogatás és az egységes lakásfenntartási támogatás létrehozása, bevezetése. Több egyetemen és főiskolán is oktatott, immár 35 éve az ELTE szociálpolitikai és szociális munkás képzésének oktatója, elsősorban önkormányzati menedzsment, társadalomtörténet és szociálpolitika témakörben.

2002-től 2018 áprilisáig a – közreműködésével létrehozott – Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgató-helyetteseként dolgozott. E minőségében és a Fővárosi Szociális Közalapítvány, a Hálózat Alapítvány, valamint a Menhely Alapítvány elnökeként igen tevékenyen részt vállalt mind az önkormányzatiság, mind a civil szerveződések hatékony fejlesztésében.  A főváros fejlesztésében, a városban lakók életkörülményeinek javítása érdekében végzett szolgálataiért több elimserést is kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik