Közélet
Budapest, 2018. május 14.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszterjelölt kinevezés elõtti meghallgatásán az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

10 éves Budapest-stratégiát tervez a kormány

Tíz évre szóló Budapest-stratégia mielőbbi elfogadását nevezte meg egyik fő feladataként a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely a parlament igazságügyi bizottságában tartott hétfői meghallgatásán. A Miniszterelnökségen 6 államtitkár és 1 kormánybiztos dolgozik majd, illetve az egyik államtitkár kormánybiztosként is feladatot kap.

A stratégiai államtitkárság létrejöttét a kabinetrendszerrel magyarázta; a szerv feladata az előkészítés lesz és ez tölti be a parlamenti államtitkárság szerepét is, Orbán Balázs vezetésével.

A Tuzson Bence által vezetett területi közigazgatásért felelős államtitkársághoz nemcsak a kormánymegbízottak, kormányhivatalok és járási hivatalok tartoznak majd, hanem az építésügy, a közbeszerzések és az építésügy is. Utóbbi később jó eséllyel nem fog.

Az uniós kormánypolitikáért két államtitkár felel: Takács Szabolcs a stratégiaalkotásban, Varga Judit az uniós kapcsolatok terepén kap feladatot.

A Fürjes Balázs vezette Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárság hatásköreit Tarlós István főpolgármesterrel egyeztetésben alakítják ki. Az új szervezeti egység működése önkormányzati hatásköröket semmilyen formában nem érinti – mondta Gulyás Gergely. A fideszes politikus azt is megfogalmazta: „viszonylag hamar” egy 10 éves, összefüggő stratégiát fogadhat el a kormány.

A Modern Városok programot – a modern falvak programmal kiegészítve – Gyopáros Alpár kormánybiztosként irányítja.

Budapest, 2018. május 14.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszterjelölt (j) üdvözli kinevezés elõtti meghallgatása elõtt Arató Gergelyt, a testület DK-s tagját az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt (j) üdvözli kinevezés előtti meghallgatása előtt Arató Gergelyt, a testület DK-s tagját az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én. MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely a Miniszterelnökség fontos feladataként határozta meg, hogy egyfajta „kormányzati agyközpontot” képezve koordinációs feladatokat lásson el, együttműködve a Miniszterelnöki Kabinetirodával és a Miniszterelnöki Kormányirodával.

Sikeresnek értékelte a végbement területi közigazgatási változtatásokat, így az állami és önkormányzati feladatok egyértelmű elválasztását, továbbá a járási rendszer helyreállítását. A miniszterjelölt emlékeztetett: több mint 1500 ügytípus intézhető a kormányablakoknál, az éves ügyszám megközelíti a 25 milliót, s az ügyek 80 százalékában 8 nap alatt döntéssel végződik az eljárás. A politikus további előrelépést helyezett kilátásba az elektronikus közigazgatás területén.

A jelöltet a jobbikos Staudt Gábor és Apáti István arról faggatta, tervezik-e az önkormányzati rendszer átalakítását, a kistelepülések jogainak csökkentését. A DK-s Arató Gergely pedig a fővárosi és agglomerációs szereplők bevonásáról és az állami vezetők létszámáról kérdezett.

Gulyás visszautasította, hogy bármilyen változtatási tervük lenne a 2000 főnél kisebb településekre vonatkozóan. Megerősítette, hogy konzultálni fognak a főváros és az agglomerációs települések vezetőivel; a tárcák számával kapcsolatban a kormány szervezetalakítási szabadságát hangoztatta, és jelezte: nem hiszi, hogy nagy mértékben változni fog az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma.

A jelölt kinevezését 7 kormánypárti igen szavazattal, 4 ellenzéki nem ellenében támogatta a bizottság.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.