Közélet választás 2018
Az NKE tisztavatási ünnepsége Budapesten

Patyi András: nem számít az újraszámolás

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 05. 02. 14:42

Az NVB elnöke szerint egyetlen mandátum sorsáról sem dönt a voksok újraszámolása.

Az InfoRádióban Patyi András arra reagált, hogy a Kúria néhány szavazókörben elrendelte az urnák kinyitását, a listás szavazólapok megismételt ellenőrzését. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke azt mondta, az újraszámolás eredményéről értesítik a Kúriát, amely mérlegeli majd, az alkalmas-e a választási végeredmény megváltoztatására, befolyásolja-e azt, hogy listás mandátumokat.

Patyi András szerint ahhoz, hogy a mandátumok kiosztása változzon,

nagyságrendileg több szavazókörben kellene más eredménynek kijönnie, mint ami a jegyzőkönyvekben rögzítve van,

emlékei szerint több ezer szavazatnak kellene máshova kerülnie. Az újraszámlált voksok, nem egyéni eredményeket érintenek, azok mind jogerősek és a listás eredmények is stabilak, az 5 és 10 százalékos bejutási küszöböket ez nem érinti.

Az eddig ismert kúriai végzések alapján olyan nagy számú szavazókörben nem kérték az újraellenőrzést, hogy ez a bejutási küszöböt érintené. Több mint 10.200 szavazókör van, ebből 4-ről tudjuk, hogy felbontják az urnát. Ezek nem tartalmaznak annyi szavazólapot, hogy ha minden szavazatot rossz helyre könyveltek is volna, mandátumváltozás legyen.

A többi beadvány kapcsán a Kúria döntéseit még nem ismerik – tette hozzá Patyi András, aki szerint a legfőbb bírói fórum mérlegeli az újraellenőrzés, újraszámolás eredményét, a beadványokban írt körülményeket, tényeket, hogy azok hatottak-e a választás eredményére; kell-e újra szavazni az adott szavazókörben, vagy elegendő újraszámolni.

Budapest, 2018. április 21.
A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevõi Budapesten, a Szabad sajtó úton és a Kossuth Lajos utcában 2018. április 21-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A szavazók 40 százaléka szerint elcsalták a választást
A Publicus Intézet vizsgálta a választás után kialakult politikai helyzetet.

Kiemelt fotó: MTI / Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.