Közélet választás 2018
Az NKE tisztavatási ünnepsége Budapesten

Patyi András: nem számít az újraszámolás

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 05. 02. 14:42

Az NVB elnöke szerint egyetlen mandátum sorsáról sem dönt a voksok újraszámolása.

Az InfoRádióban Patyi András arra reagált, hogy a Kúria néhány szavazókörben elrendelte az urnák kinyitását, a listás szavazólapok megismételt ellenőrzését. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke azt mondta, az újraszámolás eredményéről értesítik a Kúriát, amely mérlegeli majd, az alkalmas-e a választási végeredmény megváltoztatására, befolyásolja-e azt, hogy listás mandátumokat.

Patyi András szerint ahhoz, hogy a mandátumok kiosztása változzon,

nagyságrendileg több szavazókörben kellene más eredménynek kijönnie, mint ami a jegyzőkönyvekben rögzítve van,

emlékei szerint több ezer szavazatnak kellene máshova kerülnie. Az újraszámlált voksok, nem egyéni eredményeket érintenek, azok mind jogerősek és a listás eredmények is stabilak, az 5 és 10 százalékos bejutási küszöböket ez nem érinti.

Az eddig ismert kúriai végzések alapján olyan nagy számú szavazókörben nem kérték az újraellenőrzést, hogy ez a bejutási küszöböt érintené. Több mint 10.200 szavazókör van, ebből 4-ről tudjuk, hogy felbontják az urnát. Ezek nem tartalmaznak annyi szavazólapot, hogy ha minden szavazatot rossz helyre könyveltek is volna, mandátumváltozás legyen.

A többi beadvány kapcsán a Kúria döntéseit még nem ismerik – tette hozzá Patyi András, aki szerint a legfőbb bírói fórum mérlegeli az újraellenőrzés, újraszámolás eredményét, a beadványokban írt körülményeket, tényeket, hogy azok hatottak-e a választás eredményére; kell-e újra szavazni az adott szavazókörben, vagy elegendő újraszámolni.

Budapest, 2018. április 21.
A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevõi Budapesten, a Szabad sajtó úton és a Kossuth Lajos utcában 2018. április 21-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A szavazók 40 százaléka szerint elcsalták a választást
A Publicus Intézet vizsgálta a választás után kialakult politikai helyzetet.

Kiemelt fotó: MTI / Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.