Közélet
Budapest, 2018. április 27.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Szalár Szuleimán Hurmez Kadzsót, Telszkúf iraki város plébánosát a Parlamentben 2018. április 27-én. Balra Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Újabb iskolát építünk Irakban

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 04. 27. 14:33

Újabb iskolát építhet Irakban a magyar kormány – közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a Magyarországon ösztöndíjasként tanuló üldözött keresztény fiatalok évzáró ünnepségén.

Balog Zoltán elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök javasolta, hogy a megalakuló új kormány első döntései között szerepeljen egy újabb iraki iskola építése. Balog Zoltán elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök javasolta, hogy a megalakuló új kormány első döntései között szerepeljen egy újabb iraki iskola építése.

Balog a 67 ösztöndíjasnak azt mondta, meghívásuk Magyarországra három célt szolgált. Egyrészt, hogy versenyképes tudást és diplomát szerezzenek, másrészt, hogy találkozzanak európai keresztény közösségekkel, mivel Európáról egyre inkább az a kép alakul ki, hogy már nem keresztény földrész.

A miniszter felidézte: jordániai utazása során egy táborban a Szíriából menekült keresztények azt mondták neki, nem mernek hazamenni, és Amerikába, Kanadába vagy Ausztráliába költöznének, Európába azonban nem, mert ott is félniük kellene az iszlámtól. Szerintük az európai menekülttáborokban a keresztény menekülteknek ugyanúgy félniük kell az iszlám többségtől, és úgy látják, hogy Európában nem védik meg a keresztényeket.

Az ösztöndíjprogram harmadik célja, hogy a fiatalok hazavigyék Magyarország üzenetét, hogy „nem felejtettük el őket, szükségünk van rájuk”, és arra, hogy őrizzék hitüket. Az ösztöndíjprogram keretében jövőre kétszáz fiatal tanulhat Magyarországon, a programra 2500-an jelentkeztek.

Az ösztöndíjprogram célja, hogy a Közel-Keletről érkező fiatalok a Magyarországon megszerzett szaktudás birtokában hazatérve hozzájáruljanak közösségeik újjászerveződéséhez a fegyveres konfliktusok által sújtott régiókban.

Az ösztöndíjasok Egyiptomból, Irakból, Szíriából, Libanonból és Nigériából és Iraelből érkeztek, és a 2017-2018-as tanévben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem hallgatói voltak.

(MTI)

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Szalár Szuleimán Hurmez Kadzsót, Telszkúf iraki város plébánosát a Parlamentben 2018. április 27-én. Balra Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.