Közélet

“Meddig fogják még terrorizálni a külföldieket a Deák téren?”

Turisták, gyerekek, 40 kilós nők - a legtöbb panasz szerint ők a legkönnyebb prédák azon ellenőrök számára, akik előszeretettel vegzálják az utasokat. Valószínűleg a külföldiekkel van a legkönnyebb dolguk, akik nincsenek tisztában a lehetőségeikkel és mielőbb szabadulnának a megalázó szituációkból.

Sajnos évek óta visszatérő panasz, hogy az ellenőrök egy csoportja vegzálja a külföldieket, könnyű prédát látva a magyarul nem beszélő turistákban. Alábbi írásával Adél azt szeretné elérni, hogy a helyi utasok védelmükbe vegyék a külföldieket, ha méltánytalanul bánnak velük.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy az alábbi panasz nem általánosságban az ellenőrökre vonatkozik, csak azokra, akik sportot űznek a turisták, külföldi diákok vegzálásából.

Elképesztően felháborító, ahogy a Deák téren a külföldi fiatalokat, diákokat szisztematikusan terrorizálják a BKK-ellenőrök, maximálisan visszaélve munkaköri feladatukkal, feltételezem, saját zsebre dolgozva. Célzottan kihasználják, hogy a külföldiek nem beszélnek magyarul, ők meg nem beszélnek társalgási szinten idegen nyelvet, a magyaron kívül nincs másik nyelv, amin lehetne velük kommunikálni.

Ellenőrzés címszó alatt jogtalanul kiveszik a külföldiek kezéből az érvényes, abszolút szabályosan vásárolt bérletet, jegyet, majd a személyi igazolványt, az egyetemi hallgatók státuszát igazoló papírt és azzal zsarolják a külföldit rettenetesen tört angol nyelvtudásukkal, hogy nem adják vissza a hivatalos dokumentumokat, az érvényes, szabályos bérletet, jegyet pedig összetépik és így megsemmisítik, ha nem fizet azonnal készpénzben a kiszemelt áldozat 8000 forintot.

A nyomaték kedvéért még fenyegetőznek rendőrséggel, hangsúlyozva, hogy akkor viszont már 16 000 forint a büntetés, csekk esetén pedig 32 000, tehát nagyon megérné helyben, azonnal 8000 forintot adni, ha szeretné a hivatalos dokumentumokat visszakapni a szerencsétlen kipécézett külföldi és végre mehetne tovább.

Sokan, rengetegen fizetnek. Mert megalázó, hogy bűnözőként bánnak velük egy tömegben, holott van szabályos jegyük, bérletük, nem lógnak, fizettek azért, hogy igénybe veszik a budapesti tömegközlekedést. Felháborító. Szégyen!

Azt sem értem, hogy a magyar utasok, akik szem- és fültanúi naponta, naponta többször az ilyen jeleneteknek, miért nem védik meg a külföldieket. Miért nem segítenek? Szerencsétlenek mire felfogják, hogy egy maffia stílusú trükk áldozatai, addigra már tudatlanul, naivan kiadták a személyes dokumentumokat, jegyet, bérletet a kezükből és ott állnak teljesen kiszolgáltatva, megalázva.

Meddig fogják még terrorizálni a külföldieket a Deák téren? Muszáj lesz a külföldi médiában figyelmeztetni a Budapestre utazókat a lesből támadó ellenőrök zsarolási módszereire és felkészíteni mindenkit, hogyan tudja adott esetben kivédeni ezt az egyértelműen a külföldieket célbavevő megalázó támadást? Esetleg mindenkinek kellene egy kötelező túlélő-kurzust abszolválnia mielőtt Budapestre látogat? Vagy ez egy új marketing talán?

Kiemelt kép: Wikipedia/Christo

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.