Közélet

A nők „nőügyekben” nem nagyon hisznek Orbánnak

Megállapodás helyett olyan országot szeretnének, ahol bátran lehet családot alapítani.

A Népszava körbekérdezte a nőszervezetek képviselőit, mit szólnak ahhoz, hogy Orbán Viktor megállapodna a magyar nőkkel. Azt, hogy miről, mikor, kivel, miként tenné ezt, nem tudni, a Miniszterelnöki Kabinetiroda a lap egyetlen kérdésére sem válaszolt, pedig a nők is szeretnének tudni valamit a konkrétumokról.

Elsőre annyit tudok mondani, hogy hajrá

– kommentálta Alföldi Andrea, a Magyar Nők Szövetségének (MNSZ) elnöke a kormányfő állami rádióban mondott szavait.

Orbán megállapodást kötne a magyar nőkkel
Szerinte a szavazatok újraszámolását követelni olyan, mintha focimeccsen követelné az ellenfél a gólok újraszámolását.

Az MNSZ reméli, hogy a kormány nem egy XIX. századi családmodellt akar a társadalomra erőltetni. Alföldi Andrea szerint akár üdvözölni is lehetne, hogy a kormányfő nyitottabb lett a nőügyekre.

szemerkenyi-reka(210x140).jpg (szemerkényi réka)
"Nőügyekkel nem foglalkozom” - mondta Orbán, mikor a nagykövet buktatásáról kérdezték
Szemerkényi Réka valószínűleg nem volt elég harcias, visszahívják. A miniszterelnök szerint ez nőügy.

Alföldi Andrea szerint az átfogó megállapodáshoz elengedhetetlen lenne az együttműködés a női civil és érdekvédelmi szervezetekkel, de a civilek üldözése, megbélyegzése alapján az is kérdés, terveznek-e civileket bevonni a demográfiai stratégia kidolgozásába. Ők még nem kaptak ilyen megkeresést, pedig valóban lépni kell, hiszen sokkal többen halnak meg, mint amennyien születnek, csökken a gyermekvállaló korosztály aránya, egyre nagyobb gond a kivándorlás, ami elsősorban a fiatalabb, termékeny korosztályt érinti.

40 ezerrel lettünk kevesebben 2017-ben
A természetes fogyás 18 százalékkal nőtt.

Ha komolyan gondolnák, már tárgyalóasztalhoz hívták volna a női civil szervezeteket

– vélekedett Antoni Rita. A Nőkért Egyesület elnöke a termékenységi ráta növelésében sikeres skandináv modellt ajánlaná a kormány figyelmébe, de tart attól, hogy a miniszterelnök nem egy kétoldalú megállapodásra gondolt, és akár a nők reprodukciós jogainak újabb csorbítása jöhet, miközben

a népszaporulatot nem a nem kívánt terhességekkel, hanem tervezett gyermekvállalással kellene erősíteni.

Szerinte nem megállapodni kell a magyar nőkkel, hanem olyan körülményt biztosítani, ahol a fiatalok nem rettegnek az anyagi bizonytalanságtól, bátran belevágnak a családalapításba.

Az ellenzékiek kiosztották a kormányfőt

A szocialista Kunhalmi Ágnes nem hisz a női politikustársait megalázó Orbán Viktornak, és úgy véli, a Fidesz-kormány hatalompolitikai kérdésként tekint a „nőügyekre”, így nem is fog javulni a helyzet. Ő álszentségnek tartja, hogy a kormányfőt érdekli a nők véleménye.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a kormányfő pénteken nemcsak beismerte az elmúlt nyolc év családpolitikájának bukását, hanem az is látszik, nem érti, tiszteli jobban a magyar nőket, mint korábban, amikor visszaküldte őket a konyhába.

Ráadásul most is fordítva ül a lovon: a gyermekvállaláshoz nem csak nőkre van szükség.

A DK-s Vadai Ágnes örül, hogy a kormány rájött, lassan elfogyunk, de – tette hozzá – a gyerekeket nem elég megszülni, fel kell nevelni, amihez megfelelő egészségügyi, szociális ellátás, oktatás, jövőkép kell. A megszületett gyerekek életkörülményein is javítani kellene, hiszen még mindig van hajléktalan óvoda.

Orbán: A bevándorlás veszélybe sodorja a női egyenjogúságot
Soros Györgynek pedig Amerikába kellene mennie.

Kiemelt fotó: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik