Közélet

Orbán ujja a ravaszon, célkeresztjében az RTL

Lendvai Ildikó szerint roham indul a civilek, a bíróságok, az önkormányzatok és a maradék szabad média ellen.

A Független Hírügynökségnek Lendvai Ildikó azt mondta, a Fidesz ellen csak egy széles választási mozgalomnak van esélye. A szocialista politikust ennek ellenkezőjéről nem győzte meg a mostani vereség, amelynek okait hosszan elemzi, de lényegesebb, mire számít a következő négy évben az ellenzéktől és a kormánytól.

Szerinte fel kell készülni a megmámorosodott hatalom rohamtámadásaira, az ellenzéknek pedig a gyászmunka után ki kell dolgoznia saját biztonságreceptjét. Szükség van az utcai politizálásra, a polgári engedetlenségre, de választással kell legyőzni Orbánt.

A békés tüntetésből lehet új nép-, majd választási mozgalom, de a pártoknak addig is jelezniük kell valahogy, az Országgyűlés nem a valódi parlamentarizmus terepe.

Szerinte Orbán Viktor és a Fidesz képtelen konszolidálódni, nincs hozzá meg a képessége, de nem is akar. Újabb politikai agressziót vár, főleg a ciklus első felében.

Le akarnak tarolni mindent, amit még lehet. Indul a támadás a civilek, a bíróságok, az önkormányzatok, a maradék szabad média ellen.

Látjuk, hogy a puska be van tárazva: a civil törvény be van adva, a bíróságok ellen kész a javaslat, a Simicska-média, amely az utolsó időkben a független ellenzékiség hangját is hallatta, összeomlott egy másodperc alatt, és azt is tudjuk, miket nézett ki még magának Orbán. Kinézte az RTL-t, az Indexet, a Facebook megregulázását, tehát ez a terv is készen áll. Olvasni lehetett arról is, hogy az utolsó kormányülésen felvetődött az önkormányzati rendszer átalakítása. Megismétlem tehát:

a puska be van tárazva, a töltények betöltve, az ujj a ravaszon; csak az a bizonyos tömegerő tudja megállítani a folyamatot. Az tud rácsapni a kezére, érzékeltetve, hogy van itt más erő, van az országnak másik fele, amelyik nem nyugszik bele ebbe a helyzetbe.

Szerinte a Figyelő listájának nagyobb felháborodást kellett volna kiváltania, pedig ha nincs ellenállás újabbak is lesznek. Ahol a listázás módszerré válik, ott a nyílt megfélemlítés egyéb formái is megjelennek. Abból tömeges ellenállás akkor lehet, ha az üldözés eléri a kisembert is.

Orbán megállapodást kötne a magyar nőkkel
Szerinte a szavazatok újraszámolását követelni olyan, mintha focimeccsen követelné az ellenfél a gólok újraszámolását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik