Közélet

Orbán 8 éve egy napot sem adott a korrupciónak

Teljesen más idők jártak. Orbán Viktor például a Magyar Nemzetbe is írt.

Napra pontosan nyolc éve interjút adott lapunknak Orbán Viktor. Akkor a KDNP és a Fidesz honlapja is átvette az írást.

A Fidesz elnöke – mivel két fordulós volt a választás – az első forduló után óvta az elbizakodottságtól híveit, mondván, az első fordulóban eldőlt az irány, de a másodikon múlik a felhatalmazás mértéke, az, hogy milyen gyorsan lehet kilábalni a válságból.

Csupán egyet kell lépni és olyan egység jöhet létre, amilyen nem volt ebben az országban hatvan éve. Úgy gondolom, hogy utoljára 1956 napjaiban lehetett ilyen érzelmi egység.

Számára teljesen világos volt, mit vártak tőle az emberek.

Azt várják, hogy tegyek rendet, de úgy, hogy az életükbe ne avatkozzam be, mert a szabadságot és a rendet egyszerre akarják.

Ezt megértette, ő is így volt ezzel. Ezért meg is előlegezte a második Orbán-kormány első döntéseit.

Az biztos, hogy a korrupciós csatornákat egy délután alatt el fogjuk rekeszteni. Az indokolatlanul fölvett végkielégítéseket egy hét alatt vissza fogjuk szerezni. A tanácsadói szerződéseket, amelyek mögött nincs tényleges munka, megszüntetjük és a kifizetett pénzt is visszavesszük.

Nyolc éve azt mondta, politikai pályafutását soha nem akarta befejezni, csak az volt számára a kérdés, hol a helye, neki kell-e az élre állnia és győzelemre vinni a csapatokat. Amikor könyvélményeiről kérdeztük, azt felelte, hogy olvasott

egy nagyon érdekes írást a szerencsétlen uralkodópárról, Miksa császárról és a feleségéről, akik Mexikóban hagyták ott a fogukat, egymást követő rossz politikai döntések miatt.

Azt a katartikus élményt gyűjtötte belőle, milyen veszélyes,

ha egy ország irányításáért felelős vezető és szűkebb környezete egy egész más világban él, mint azok az emberek, akiknek segíteni kellene a munkájukkal, valamint, hogy ennek hogyan lesz tragédia a vége.

Orbán Viktor akkoriban olvasta újra Samuel P. Huntingtontól A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című könyvét, amit ajánlott is mindenkinek, méltatta Esterházy Péter Utazás a tizenhatos mélyére című kötetét, és tanulságosnak nevezte a világhírű magyar fotós, Robert Capa könyvét, amiből idézett is egyik írásában a Magyar Nemzetben.

Ő mondta: ha valamit nem látsz elég jól, akkor az azért van, mert nem vagy hozzá elég közel.

Kiemelt kép: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje,  a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a 2010-es országgyűlési választás második fordulóját követően a főváros V. kerületében, a Vörösmarty téren. 
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik