Közélet

Ismét pert vesztett a Fidesz a Helsinki Bizottsággal szemben

Valótlanságot állított a Magyar Helsinki Bizottságról a Fidesz, amikor arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a civil szervezet törvénysértő módon nem átláthatóan működik, a Fidesz így megsértette a jogvédő egyesület jó hírnevét 

mondta ki a Fővárosi Törvényszék csütörtöki, jogerős ítélete. A kormánypártnak bocsánatot kell kérnie a civil szervezettől, 400 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie, ezen kívül felszólították a további jogsértésektől való tartózkodásra.

Az ügy előzménye, hogy Halász János, a Fidesz szóvivője 2017 áprilisában egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”. Valamint „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”. Illetve „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”; továbbá „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni”. Halász szerint ez azt bizonyítja, hogy a Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket.

A sajtótájékoztató előtt 12 nappal a kormánypárti Magyar Hírlap közadat-igényléssel fordult a Helsinki Bizottsághoz, amire az időben és teljes körűen válaszolt. Halász állításának már csak azért sem volt alapja, írja a bizottság, mert az egyesület honlapján megtalálhatók a gazdálkodási adatok.

A Fidesz harmadszor vesztett pert a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben.

Kiemelt kép: Halász János, MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik