Közélet

Budaházy: Kommunizmusból maradt hálózat szövi át a bíróságokat

Megismétlik az elsőfokú eljárást, Budaházy György örömében meg sem állt a kormányközeli Echo TV-ig, hogy a kommunista bíróságokról és a vállalhatatlan Vona Gábor-i fordulatról értekezzen.

Felemelő érzésnek nevezte Budaházy György az Echo TV-n csütörtökön az ítéletet, amivel hatályon kívül helyezték a korábbi elsőfokú eljárást. Szerinte mindenkiből kitört a feszültség az ítélet hallatán. Magát magyar hazafinak tartja, „de voltam politikai meghurcolt is”, és az eljárása se ért még véget.

Újra elmondta, nincs közük Csintalan Sándor megveréséhez, a másodfokú tanács is megállapította, hogy nem volt bizonyítva kellőképp ez sem. Azt az indítékot hozták fel, hogy Csintalan megsértette Budaházy. Szerinte őt magát nem konkrét cselekményekkel vádolják, ő pedig nem adott senkinek utasításokat, ez nem lett bizonyítva.

Színvonalas másodfokú indoklást hallottunk.

– mondta Budaházy, akinek visszaadta a hitét a bíróságokban. Szerinte társadalmi összcél volt, hogy nyomást gyakoroljanak a Gyurcsány-kormányra, hisz terrorral tartotta fenn a kormány a hatalmát. Ők viszont nem műveltek terrorizmust.

Itt elmondta, nem véletlen állt ki az Orbán-kormány mellett, hisz veszélyes lett volna Gyurcsányékat visszahozni a hatalomba.

Szerinte működik egy olyan hálózat, ami nem lett fölszámolva a kommunizmusból maradt hálózat. Az ügyészségeken és bíróságokon is ott vannak, ellenségei a nemzeti oldalnak, balliberálisok sokan. Azt gondolja, hogy a 2010 óta regnáló rendszernek nem volt érdeke fenntartani az ügyüket. „Szerintem ez egy vegytiszta politikai ügy” – summázta.

„Nekem a pártokrácia sose volt szimpatikus rendszer” – mondta arra a kérdésre, hogy megosztja a személye a Jobbikot. Elmondta, a Jobbik okosan sáfárkodott azzal a hullámmal, ami a Gyurcsány-kormány tettei miatt jött. Az egy nemzeti radikális program volt, de Vona Gábor fordulata vállalhatatlan volt. Budaházy nem akar a pártpolitikában részt venni, maximum a közéletben.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik