Közélet

Optimisták a Magyarországon működő német cégek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 04. 17. 16:47

A korrupcióval és a közbeszerzések átláthatóságával azonban van gondjuk.
Korábban a témában:

A Magyarországon működő német cégek kiválónak látják az itteni gazdasági helyzetet, kedvezőnek ítélik a kilátásokat, de elégedetlenek a korrupcióval és a közbeszerzések átláthatóságával – derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2018. évi konjunktúra-felméréséből.

Kitűnik, hogy a magyarországi értékelések többnyire a közép-kelet-európai régió átlaga körül helyezkednek el. A húsz országot értékelő nemzetközi felmérés szerint a legvonzóbb befektetési cél Csehország, hazánk a 10. helyen áll (tavaly 9.), de a térségben igen hasonlóak a befektetési feltételek.

Dale A. Martin, a kamara elnöke arról beszélt, hogy a magyar gazdaság megítélése pozitív és biztató, ennek köszönhetően a beruházási és foglalkoztatási hajlandóság is tovább erősödött. „E téren 2001 óta nem mértünk az ideinél jobb adatokat” – mondta, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a régió más országaiban is dinamikusan fejlődik a gazdaság. Szerinte nagymértékben a kedvező külső, világgazdasági környezetnek köszönhető a jó hangulat, ami a jövőre nézve kockázatot is rejt.

Idén kiemelten az átlag felett szerepelt Magyarország az adózásra, a közigazgatásra vagy az infrastruktúrára vonatkozóan. Nem enyhült viszont a munkaerőhiány, ami költségemelkedést és működési fennakadást is jelent. Elmarad viszont a régiós szinttől az elégedettség a korrupció kérdésében, és nem sikerült előrelépni a jogbiztonság kérdésében. Több, az üzleti környezettel kapcsolatos kérdésben az átlagnál alacsonyabb a kkv-k elégedettsége.

A kamara a beruházások és a dolgozói létszám tekintetében is kiemelkedő bővülési hajlandóságot tapasztal, a legnagyobb mértékűt 2001 óta. Az előző évekhez hasonlóan a jelentős mértékben exportközpontú feldolgozóipari vállalatok mutatnak átlagon felüli növekedési szándékot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlament Nándorfehérvári termében 2016. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.