Közélet

Törvénysértő volt a szavazás egy szabolcsi faluban

Többen a listás szavazólap helyett is egyénit kaptak. Az NVB helyt adott a Kétfarkú Kutya Párt kifogásának.

Hétfőn hozott határozatában a Nemzeti Választási Bizottság helyt adott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kifogásának, és megállapította, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkércs 001. számú szavazókörében megsértették a választási törvény egyik bekezdését. Ott ugyanis többen nem kaptak listás szavazólapot, helyette két egyénit adtak nekik.

Az Index azt írja, hogy a párt április 11-én fordult előbb a választókerületi választási bizottsághoz, mert a jegyzőkönyvi adatok szerint az egyéni szavazólapokból a megjelent választópolgárok számánál 12-vel több, pártlistás szavazólapból pedig 12-vel kevesebb volt az urnában. A panaszt a helyi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül utasította el, szerintük az, hogy 12 listás szavazólappal kevesebb volt az urnákban, nem bizonyíték.

A párt fellebbezett, a Nemzeti Választási Bizottság pedig hétfői határozatában helyt adott ennek. A testület szerint megfelelően támasztja alá a jogsértést, hogy épp annyi listás szavazattal volt kevesebb a végelszámolásnál, mint amennyivel több az egyéniknél.

A fellebbezésben a Kétfarkú Kutya Párt azt is kérte, hogy semmisítsék meg a szavazókörben a választási eredményt, és ismételjék meg a szavazást. A testület azonban ezt arra hivatkozva nem tette meg, hogy másodfokú eljárást csak olyan kérdésben folytathatnak le, amelyben a kifogást előterjesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik