Közélet

Rejtélyes vevő vett ismét 100 milliárdért állampapírt

Február végére a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány eddig még nem látott mértékben ugrott meg – vették észre az mfor.hu-nál.

Januárban 101,6 milliárd, februárban pedig 25,2 milliárd forint értéken növekedett az állomány, ami lényegében teljes egészében tranzakcióból eredő emelkedés volt.

Hasonló jelenségre korábban, 2014 őszén is volt példa, ám akkor  a Magyar Nemzeti Bank alapítványai kezdték el nagy tételben vásárolni a lakosságnak szánt állampapírokat. 2016 májusa óta azonban a portfóliójuk átcsoportosítása miatt nem vásároltak államkötvényt, pedig ismert potenciális vásárlók rajtuk kívül rettentő kevesen lehetnek.

Már 2017 elején is szembetűnő volt, hogy az első két hónapban látványosan megugrott az állomány növekedése, 101,8 milliárd forinttal összesen. Az első két hónap után aztán ismét háttérbe vonult a vásárló, az év többi részében minimális mértékben változott az állomány, egészen 2018 elejéig.

Február végén így tehát 350 milliárd forintnyi lakossági állampapírt birtokol egy rejtélyes nonprofit szervezet, a tavaly év végi 223,7 milliárd után. A nagy kérdés azonban továbbra az, hogy melyik szervezet lehet annyira tehetős a jegybanki alapítványokon túl, hogy ekkora tételben vásároljon be az állampapírokból. Csak példaként a kormánynál jól fekvő Századvég Politikai Iskola Alapítvány éves bevétele a legutóbbi beszámoló szerint is 2 milliárd forint volt, ráadásul értékpapírokat egyáltalán nem is tart, gazdálkodása alapján csak nagyon kismértékben járulhatott volna hozzá a állampapír-állomány növekedéséhez.

Nem kizárt, hogy több vevő hozta össze ezt a növekedést, ám tekintve, hogy milliárdokról van szó, jelentősen leszűkíti a potenciális vásárlók körét. Mivel azonban

sem az alapítványok, sem az egyesületek között nem tudunk potenciális vevőjelöltet az állampapírokra, kizárásos alapon az egyházak lehetnek anyagilag esélyesnek a jelentősebb értékű vásárlásokra. Nyilvános beszámoló azonban esetükben nem érhető el.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik