Közélet
Budapest, 2016. február 22.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart, amelyen a PDSZ XII. kongresszusán megválasztotta új vezető testületekről, valamint az oktatásügyben kialakult helyzettel kapcsolatban elfogadott nagy jelentőségű határozatokról beszélt Budapesten, a PDSZ Országos Irodájában 2016. február 22-én. A PDSZ nem vesz részt a kormány által szervezett köznevelési kerekasztal tárgyalásain - közölte Mendrey László.   
MTI Fotó: Marjai János

Kiábrándult fideszes váltja Mendrey Lászlót

Nem érte váratlanul a leváltása Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnökét.

Ez már egy két éve tartó folyamat, akkor került vissza az országos választmány tagjai közé egy fiatalember. Azóta állandóan lehetett érezni a feszültséget, folyamatos volt a nyomás

– nyilatkozta lapunknak Mendrey, aki nevet nem említett, de nem nehéz kitalálni, hogy az új elnökre, Szűcs Tamásra gondolt.

A PDSZ választmányának több tagja a teljes felügyelőbizottsággal együtt még januárban lemondott, ekkor már biztos volt, hogy Mendreynek is hamarosan távoznia kell pozíciójából.

A PDSZ hétfői közleményében arról ír, hogy „az ellentétek elsősorban az Országos Választmány tagjainak többsége és a PDSZ elnöke között keletkeztek, melynek során az elnök vezetési módszereit és szaktudását érte a legtöbb kritika”.

Mendrey a szaktudását érintő kritikákat egy előrángatott kifogásnak nevezte, a vezetési módszerekben viszont – elismerte – valóban voltak nézetkülönbségek. Az egyik választmányi tag ugyanis azt szerette volna, hogy Mendrey csak szóvivő legyen, ő viszont ragaszkodott önálló jogköréhez. Azt még pontosan nem tudja, hogyan tovább, de mint mondta, abban biztos, hogy nem fogja befogni a száját.

Budapest, 2013. június 2.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Humán Platform, a Középiskolai Hálózat, a Liga Szakszervezetek, az Oktatói Hálózat és a Szülői Hálózat tagjai vonulnak demonstrációjukon az Akadémia utcában, az oktatási államtitkárság épülete elé 2013. június 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Már belül látszott, hogy mi lesz kívül

Szűcs Tamást is megkérdeztük, mire gondoltak akkor, amikor Mendrey szaktudását kifogásolták. Szerinte a korábbi elnöknek gondjai akadtak a folyamatosan változó jogszabályok ismeretével és értelmezésével.

A PDSZ-nek egyetlen fizetett alkalmazottja van, az elnök. Az ő feladatköre nem merülhet ki abban, hogy csak sajtótájékoztatókat tartson

– nyilatkozta lapunknak Szűcs, aki úgy gondolja, a szervezet vezetőjének a választmány döntéseit kellene végrehajtania. Szűcs szerint viszont gyakran nem ez történt, ezen pedig ő változtatni szeretne, ezért is lett ő ügyvezető, és nem elnök. Nem akarja, hogy legyen egy első számú ember, testületi vezetést szeretne, erősebb kontrollt.

Szűcs egyébként 2006-tól 2010-ig a Fidesz tagja volt, de már 2009-ben jelezte, hogy el szeretné hagyni a pártot, mert ahogy ő mondja,

már belül látszott, hogy mi lesz kívül.

Kérdésünkre, hogy a szakszervezet kormánykritikus marad-e, azt válaszolta, egy szakszervezetnek egy kicsit mindig ellenzékinek kell lennie, ebben szerinte a PDSZ-nek bőven van gyakorlata, a kormánynak viszont egyre kevésbé ízlik ez.

A civil szférának egyre nagyobb jelentősége van ebben az izgalmas politikai helyzetben, ezért a mi célunk, hogy még nagyobb lendülettel, még gyorsabban reagálva, akár még harcosabb kormánykritikával kezdjük meg munkánkat

– jelentette ki Szűcs, aki szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb rombolást a Fidesz hajtotta végre az oktatásban.

Kiemelt kép:Marjai János/MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2004. szeptember 6.
Berend T. Iván történész, közgazdász előadást tart A globalizáció és hatása a centrum-periféria kapcsolatokra Európában címmel a Mindentudás Egyetemén, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikai tömbjének előadótermében.
MTI Fotó: Nándorfi Máté
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.