Közélet választás 2018
Budapest, 2018. február 25.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond a kommunizmus áldozatainak emléknapján a múzeumban rendezett megemlékezésen 2018. február 25-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Nem segít a TASZ Schmidt Máriának

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 17. 16:29

Pénteken írtuk meg, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója egy Facebook-bejegyzésben arra kérte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetet, hogy képviselje a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt a Transparency International Magyarországi Alapítványával (TI) szemben.

Budapest, 2015. december 4.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közös szervezésében megrendezett Szabad György-emlékkonferencián az egyetem bölcsészkarának tanácstermében 2015. december 4-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Schmidt Mária a TASZ segítségét kéri
A Transparency Internationallal szemben szeretnék, hogy képviseljék őket.

Schmidt arra hivatkozott, hogy a TI a 2017-2018 közötti magyarországi korrupciós ügyekről szóló úgynevezett Fekete könyvében szerepel a közalapítvány által megvalósított 1956-os emlékév is. Schmidt Mária szerint az emlékév korrupcióként való minősítése minden alapot nélkülöz a választási kampányban pedig jogszerűtlen tudatosan hamis állításokat közölni.

Szombaton a TASZ válaszolt a Facebookon:

nem nyújtanak jogi képviseletet Schmidt Máriának és a közalapítványának.

Azt írták, hogy bár továbbra is azt gondolják, hogy tudatosan hamis állításokat közzétenni jogsértő, de nem látják igazoltnak ezt a vádat a TI elemzésével kapcsolatban.

A Transparency elemzése korrupciós kockázatokat tár fel az 1956-os emlékév lebonyolításával kapcsolatban, amiért a Schmidt vezette közalapítvány volt felelős. Ezzel kapcsolatban Schmidt mindössze annyit közöl, hogy az állítás “minden alapot nélkülöz”. Arra biztatjuk Schmidt Máriát, hogy először adatokkal, kimutatásokkal cáfolja a Transparency állításait, melyek egyébként többek között a közpénzek elköltéséről szóló közérdekű adatok eltitkolása miatt kritizálták a projektet.

Hozzátették azt is, hogy már csak azért sem nyújthatnak jogi segítséget a közalapítványnak, mert a TASZ egy alapjogokat védő szervezet, amelynek feladata, hogy „ Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben”.

Márpedig a TASZ álláspontja szerint az állam által létrehozott és finanszírozott közalapítvány ennek a hatalomnak a megtestesítője.

A TASZ történetében előfordult ugyan olyan, hogy aktív poltikusnak nyújtottunk jogsegélyt – például Orbán Viktornak – de minden esetben az államhatalommal szemben. Az, hogy állami tisztséget betöltő személyeket vagy szervezeteket képviseljünk polgárokkal, civil szervezetekkel szemben, összeegyeztethetetlen a TASZ tevékenységével

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.