Közélet

Nem segít a TASZ Schmidt Máriának

Pénteken írtuk meg, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója egy Facebook-bejegyzésben arra kérte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetet, hogy képviselje a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt a Transparency International Magyarországi Alapítványával (TI) szemben.

Schmidt Mária a TASZ segítségét kéri
A Transparency Internationallal szemben szeretnék, hogy képviseljék őket.

Schmidt arra hivatkozott, hogy a TI a 2017-2018 közötti magyarországi korrupciós ügyekről szóló úgynevezett Fekete könyvében szerepel a közalapítvány által megvalósított 1956-os emlékév is. Schmidt Mária szerint az emlékév korrupcióként való minősítése minden alapot nélkülöz a választási kampányban pedig jogszerűtlen tudatosan hamis állításokat közölni.

Szombaton a TASZ válaszolt a Facebookon:

nem nyújtanak jogi képviseletet Schmidt Máriának és a közalapítványának.

Azt írták, hogy bár továbbra is azt gondolják, hogy tudatosan hamis állításokat közzétenni jogsértő, de nem látják igazoltnak ezt a vádat a TI elemzésével kapcsolatban.

A Transparency elemzése korrupciós kockázatokat tár fel az 1956-os emlékév lebonyolításával kapcsolatban, amiért a Schmidt vezette közalapítvány volt felelős. Ezzel kapcsolatban Schmidt mindössze annyit közöl, hogy az állítás “minden alapot nélkülöz”. Arra biztatjuk Schmidt Máriát, hogy először adatokkal, kimutatásokkal cáfolja a Transparency állításait, melyek egyébként többek között a közpénzek elköltéséről szóló közérdekű adatok eltitkolása miatt kritizálták a projektet.

Hozzátették azt is, hogy már csak azért sem nyújthatnak jogi segítséget a közalapítványnak, mert a TASZ egy alapjogokat védő szervezet, amelynek feladata, hogy „ Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben”.

Márpedig a TASZ álláspontja szerint az állam által létrehozott és finanszírozott közalapítvány ennek a hatalomnak a megtestesítője.

A TASZ történetében előfordult ugyan olyan, hogy aktív poltikusnak nyújtottunk jogsegélyt – például Orbán Viktornak – de minden esetben az államhatalommal szemben. Az, hogy állami tisztséget betöltő személyeket vagy szervezeteket képviseljünk polgárokkal, civil szervezetekkel szemben, összeegyeztethetetlen a TASZ tevékenységével

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik