Közélet

Most éppen az ENSZ ellen árnyékbokszol a magyar kormány

A kormány 12 pontos javaslatot fogadott el az ENSZ migrációs csomagjáról, ezt benyújtják az ENSZ-közgyűlés elnökének – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.A Századvég Alapítvány által Magyar érdek – Az ENSZ migrációs egyezményének kihívásai címmel szervezett nemzetközi konferencián tartott nyitó előadásában a külügyminiszter kiemelte: ha ez a 12 pont – amelyben a kormány összefoglalta az álláspontját – nem kerül be a csomagba, Magyarországnak nem áll módjában támogatni az elfogadását.

Brüsszel és Soros György után azért került az ENSZ a magyar kormány célkeresztjébe, mert a világszervezet migrációs csomagja nem tetszik Orbánéknak. Ezért a kormány újabb „tájékoztató kampányt” indított.

„Valószínűleg a magyar kormánynak az sem tetszett, hogy az ENSZ javasolja a civil szféra bevonását is a helyzetet kezeléséhez. Egy elég szofisztikált javaslatcsomagról van szó, amiben egyébként szó szerint szerepel, hogy a nemzetállamok szuverén joga migrációs politikájuk szabályozása,
szó sincs tehát Magyarországra erőltetett intézkedésekről; ez egy ajánlástervezet, amelyről a tagországok önkéntesen dönthetnek” – írja a 444 a tervezetről, aminek fényében világos, hogy

a kormány újabb felesleges „harcba” kezdett, kizárólag propagandisztikus megfontolásokból.Ezért is nevetséges és a „Nekünk a biztonság az első” című kormányjavaslat, amelyet most Szijjártó prezentált.

 • Az első pont arra az alapállításra reflektál, amelyből a migrációs csomag kiindul, és amely szerint a migráció jó és megállíthatatlan. Ezzel szemben a kormány szerint a migráció rossz és veszélyes folyamat, súlyos biztonsági kihívásokat okozott.
 • A második pont szerint a nemzetközi erőfeszítések céljának a migrációs folyamatok megállításának kell lennie.
 • A harmadik pontban leírják, hogy a migrációhoz való jog nem tartozik az alapvető emberi jogok közé – tette hozzá.
 • A negyedik pont alapján a migráció senkinek sem jó, sem  annak, akinek útra kell kelnie, sem a tranzitországoknak, sem pedig azoknak a közösségeknek, amelyek arra kényszerülnek, hogy teljesen más kultúrából fogadjanak be tömegeket.
 • Az ötödik pont értelmében a nemzetközi közösség kötelessége, hogy elismerje, mindenkinek joga van a saját hazájában békében és biztonságban élni, és ha ez nem megy, akkor a lehető legközelebb maradhasson, amíg vissza nem tud menni a hazájába.
 • A hatodik pont alapján a migrációs folyamatokból csak az embercsempészek profitálnak, ezért a nemzetközi közösségnek fel kell számolnia a hálózataikat, szigorúan büntetni kell az embercsempészeket, valamint kerülni kell azoknak a politikáknak az erőltetését, amelyek az embercsempészek szolgáltatásainak igénybe vételére ösztönöznek.
 • A hetedik pontban a szuverenitás fontosságát emelik ki, tiszteletben kell tartani minden ország jogát, hogy a saját polgárai biztonságát elsődleges kérdésként kezelje, és nem lehet elvitatni a jogát, hogy eldöntse, kit enged be a területére.
 • A nyolcadik pontban az identitás kérdésére térnek ki, a nemzetközi közösségnek támogatnia kell minden országot hagyományai és társadalmi berendezkedése megőrzésében – mondta.
 • A kilencedik pont arról szól, hogy a demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokra vannak jobb eszközök a migrációnál, tiszteletben tartjuk, hogy más ország a migrációt választja, de „ne erőltessék ránk” a migrációt.
 • A tízedik pontban hangsúlyozzák, hogy minden országnak joga és kötelessége megvédeni a határait, és a nemzetközi közösségnek támogatni kell őket ebben.
 • A tizenegyedik pont alapján a tiltott határátlépés súlyos bűncselekmény, amelyet szankcionálni kell, csak a nemzeti és nemzetközi szabályok tiszteletben tartásával lehet átlépni a határokat.
 • A tizenkettedik pont szerint a migrációs csomag semmilyen jogi kötelezettséget nem róhat a tagállamokra.

Vajon mit gondol a magyar kormány pontjairól az a több százezer magyar migráns, akik az elmúlt években elhagyták Magyarországot?Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik