Közélet

Orbán egész Európát akarja kicselezni

A magyar kormányfő politikájáról közölt elemzést a közelgő magyarországi választások alkalmából a francia Le Figaro. A jobboldali napilap az Orbán Viktor, a populista éllovas, aki egész Európával dacol címmel közölte az elemzést, amely szerint a választások legnagyobb esélyese a jelenlegi miniszterelnök, aki az európai posztkommunizmus „legmegosztóbb politikusa”.

A cikkszerző, Jean-Jacques Mével úgy látja, hogy alapítása után harminc évvel a Fidesz és vezetője már nem tűnik sem fiatalnak, sem igazán demokratikusnak. Mindamellett a „Hősök tere lázadójának” energikussága és középpályás cselezési technikája semmit nem változott, csak most már egész Európát hívja ki.

A történelem által megrövidített Magyarországról Orbán Viktor keresztes lovagként támad minden olyan rossz ellen, amely szerinte pusztítja az öreg kontinenst,

a brüsszeli technokraták, a Soros György által megtestesített liberalizmus határok nélküli birodalma vagy az európaiak identitását veszélyeztető külföldiek „ellenőrizetlen hordái” ellen.

Orbán Brüsszel-ellenes törekvéseit támogatja Lengyelország is, és a Párizs, Berlin, Róma és Madrid által kívánatosnak tartott uniós integráció gondolatát ez a két nemzetállam olyannyira ellenzi, hogy most először a 2004-es bővítés óta senki nem mer fogadni az erőjáték kimenetelére. A lap szerint nem egyértelmű, hogy a demokratikusan megválasztott lengyel és magyar kormánnyal szemben meddig mehetnek el a nyugatiak, s ki az, akinek lesz elég politikai energiája Orbánnal szembeszállni.

Egy diplomáciai forrás szerint „Angela Merkel kifulladt, Olaszország képtelen egy hiteles vezetőt megválasztani, Mariano Rajoy Spanyolországát lebénítják a katalánok, az Egyesült Királyság nem rúg labdába, marad Macron”.

A Le Figaro ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ellentétben Putyinnal, Trumppal vagy Erdogannal Orbán nem kívülálló, hanem a rendszer része, a brüsszeli intézményeket jól ismeri, nem akar kilépni az EU-ból.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik