Közélet

Rámpán viszik fel a súlyos betegeket a kamionos CT-hez

24.hu
24.hu

2018. 02. 21. 07:25

A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet udvarán ebben a hidegben is egy rámpán viszik fel és le a fekvő- és akut betegeket a kórházi udvaron lévő kamionba, írja a hvg.hu. Ebben a járműben van az a mobil CT, amit akkor szoktak használni, ha nem áll rendelkezésre a berendezés az intézményben.

Viszont a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban nem áll fenn ez a helyzet, hiszen a X. kerületi tömbben van egy „CT és MR, illetve DEXA csontsűrűség vizsgáló” központ az egyik épületben. Itt egy külsős szolgáltató végezte ezeket az eljárásokat, viszont lejárt a szerződése, az új szolgáltató pedig még nem kezdett működni.

Az átmeneti időszakban az akut és fekvőbetegek részére az eddigi vizsgáló épülete előtt elhelyezett mobil CT-n végzik a vizsgálatokat. Ez előreláthatólag két hónapig tart majd.

Az ideiglenes diagnosztikai állomás ajtajához csak egy hosszú rámpán lehet feljutni, amin egyébként kinn van a csúszásveszélyre figyelmeztető tábla. A hvg.hu látogatásakor egy idős asszonyt több betegszállító együttes munkájával tudtak felgurítani a bejáratig.

A lap kórházi forrása szerint az intenzíven fekvő és a lélegeztetett betegeket eddig saját betegágyukon vitték át a vizsgáló épületbe, hiszen az ő esetükben fokozott jelentősége van annak, hogy minél kevesebbet mozgassák őket. Viszont a mostani rámpán nem tudják felvinni ezeket az ágyakat, ezért a legsúlyosabb állapotú betegeket először át kell fektetni egy betegszállító autóra, azon feltolni, majd arról átemelni őket a vizsgálóasztalra.

A kórházban vizsgált betegek nagy része olyan onkológiai beteg, akinek szüksége van kontrollra néhány havonta, illetve a kemoterápiához és a sugárkezelésekhez is feltétlenül kellenek ezek a vizsgálatok. Ezeket a betegeket hónapokig más kerületbe irányítják, az akut betegeket pedig a kamionban látják el.

Sikertörténet

A kórház nemsokkal később reagált a hvg.hu cikkére, azt írták:

Február 1-jétől megkezdődött a diagnosztikai berendezések le- és felszerelése, ezen időszak alatt a betegellátás előre tervezett módon történik. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház betegeinek CT- és MR-diagnosztikai ellátása a teljes magyar radiológus közösség szakmai összefogásával valósul meg, és mint ilyen, sikertörténet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.