Közélet választás 2018
Budapest, 2017. december 9.
Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az MSZP programbemutató nagygyûlésén 2017. december 9-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Az MSZP-Párbeszéd összegyűjtötte az aláírásokat

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 21. 16:05

Az MSZP és a Párbeszéd összegyűjtötte az országos lista állításához szükséges számú ajánlást – közölte az MSZP elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A két párt még szerdán leadja a közös listáját. Az április 8-i parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Molnár Gyula szerint péntekig minden jelöltjüknek meglesz a választáson való induláshoz szükséges számú ajánlás.

Kérdésre elmondta, 58 választókerületben állít egyéni jelöltet az MSZP és a Párbeszéd, a szocialisták és a Demokratikus Koalíció (DK) megállapodása értelmében 46 helyen a DK indít jelöltet, 2 választókörzetben pedig független jelölteket támogatnak.

Molnár Gyula azt mondta, a klasszikus kampánytechnikák megszűntek, nincsenek közterületi lehetőségek, nincs hozzáférés a médiához. Ezért az MSZP mindenhol az utcán lesz, de nem folytatják az aláírásgyűjtést, mert azt törvényesen nem lehet. A központi kampánnyal a közösségi médiára fókuszálnak.

Kérdésre válaszolva Molnár Gyula és Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is azt mondta, nem szavazzák meg a Stop Soros törvénycsomagot. Karácsony Gergely hozzátette, hogy a javaslatokat visszavonják és helyette az ország valós problémáival foglalkoznak. Molnár Gyula szerint a törvénycsomag semmilyen problémát nem old meg, csak és kizárólag a civil szféra vegzálásáról szól.

Volt kérdés arról, hogy Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője egy könyvbemutatón Hitlerhez, Sztálinhoz és Leninhez hasonlította a miniszterelnököt.

Szanyi Tibort azért szeretjük, mert sokszor költői túlzásokba esik,

fogalmazott Karácsony.

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba, akit milliárdos vagyoni hátrány okozásával gyanúsítanak, leadta a országgyűlési képviselő-jelöltséghez szükséges ajánlásokat, Molnár üazt mondta, Czeglédy már korábban felfüggesztette a párttagságát.

Nincs vele dolgunk, nem mi indítottuk, nem mi segítettük összegyűjteni az ajánlásokat és nem fogunk együtt kampányolni.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely egyetértett Kunhalmi Ágnessel (MSZP) abban, hogy az egykulcsos adó „ősbűn”. Az MSZP-Párbeszéd nem adóemelésben, hanem adóátcsoportosításban gondolkodik – közölte. Hozzátette: olyan adótáblát fognak elfogadni, amely a magyar keresők 80 százalékának kisebb adóterheket jelent, de lehet, hogy a legmagasabban kereső tíz százaléktól kérnek egy kis plusz hozzájárulást az ország rendbe tételéhez.

Kaptak kérdést arról, mit szólnak ahhoz, hogy Soros Györgyhöz köthető szervezetek sajtóhírek szerint olyan kiadványt osztanak a bevándorlóknak a határtól délre, amelyek segítik őket abban, hogy menekültstátuszt kapjanak. Karácsony azt mondta, nem látta ezeket a híreket, de szerinte mindenkinek joga van ahhoz, hogy megkapja az élethelyzetéhez fontos tájékoztatást.

Molnár Gyula közölte, mondanivaló hiányában a kormány olyan kérdéseket – a menekültkérdés és a Soros-ügy – tesz a kampány központjába, amelyek a kormányzat szintjén könnyen kezelhető lenne. Ezek eltakarják a valódi problémákat.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.