Közélet
In this photograph taken on February 13, 2018 shows an Afghan amputee walking with his prosthetic leg at a hospital run by the International Committee of the Red Cross (ICRC) for war victims and the disabled in Kabul.
More civilians were killed in suicide bombings and complex attacks in Afghanistan in 2017 than any previous year of the conflict, a UN report said on February 15, as militants ramp up assaults on cities. / AFP PHOTO / SHAH MARAI

Több mint 1 millió feltételezett háborús bűnt vizsgálnak Afganisztánban

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 16. 11:15

Összesen 1,17 millió panaszt nyújtottak be az afgánok a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) azóta, hogy az intézmény három hónappal ezelőtt megkezdte az Afganisztánban elkövetett háborús bűnök összeírását – írta az AP amerikai hírügynökség pénteken.

A benyújtott panaszok alapján kiderült, hogy nemcsak a szélsőséges muzulmán tálibok és az Iszlám Állam dzsihadistái, hanem a Washington vezette nemzetközi koalíció, az afgán biztonsági erők, kormányközeli hadurak, illetve külföldi és hazai hírszerző ügynökségek is követtek el atrocitásokat Afganisztánban – mondta el Abdul-Vadúd Pedram, egy kabuli jogvédő szervezet munkatársa.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság feladata eldönteni, hogy mely esetekben indít vizsgálatot háborús bűncselekmény elkövetésének gyanújával.  A panaszokat 2017. november 20-a és 2018. január 31-e között gyűjtötték össze európai és afganisztáni szervezetek – tette hozzá Pedram.

Az áldozatok száma jóval nagyobb lehet az 1,17 milliónál, mert egy-egy eset – például légicsapások vagy öngyilkos merényletek – több embert is érinthetnek. 

„Meghökkentő, hogy ennyi áldozat van” – tette hozzá a jogvédő, aki szerint egyes esetekben teljes falvak estek az atrocitások áldozatául. „Mindez megmutatja, hogy az afgán jogrendszer mennyire képtelen igazságot szolgáltatni az áldozatoknak és családjaiknak”. Pedramot többször halálosan megfenyegették tevékenysége miatt: „A hadurak mind itt vannak, nagyon óvatosnak kell lenni.”

Az egyik panaszos apját egy buszról szállították le fegyveresek 2014-ben az Afganisztán középső részén található Gór tartományban. A banda két másik buszt is feltartóztatott, és azt követelte az utasoktól, hogy adják át személyi igazolványaikat. A járműveken utazó tizennégy síitát elválasztották a többiektől és meggyilkolták. Az akció miatt egy tálib parancsnokot őrizetbe vettek, de aztán sem perről, sem büntetésről nem érkezett hír.

A panaszos nem fordult a helyi hatóságokhoz, mert a szóban forgó parancsnok kiváló összeköttetésekkel rendelkezik a rendőrségnél és a helyi kormányzatnál. „Úgy gondolom, hogy Afganisztánban ha van pénzed, akkor bárkivel, bárhol, bármit megtehetsz” – mondta.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre. Ez a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. Az ICC csak a 2003 májusa után elkövetett atrocitások esetében nyomozhat Afganisztánban, mert az ázsiai ország ekkor ratifikálta a bíróságot létrehozó Római Statútumot.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/SHAH MARAI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.