Közélet

Százéves krokodilt lőttek le Ausztráliában

Tízezer ausztrál dollárra, vagyis csaknem kétmillió forintra büntettek egy ausztrál mezőgazdasági munkást, mert lelőtt egy százéves krokodilt.

Az 5,2 méter hosszú hím bordás krokodilt golyóval a fejében találták meg tavaly szeptemberben a queenslandi Rockhampton egyik farmjának közelében, a Fitzroy folyóban. A rendőrség akkor vizsgálatot indított az illegálisan elpusztított állat ügyében.

A mezőgazdasági munkásként dolgozó Luke Stephen Orchard pénteken bűnösnek vallotta magát a bíróságon az állat megölésében. A 31 éves férfi azt mondta, elege volt abból, hogy az óriási hüllő folyton elragadta az általa őrzött jószágokat.A szakértők szerint a krokodil százéves lehetett, ami azt jelenti, hogy rendkívül ritka és kulturális szempontból is jelentős példány volt. A krokodilok védett állatok Ausztráliában. Nem lehet kilőni őket a vadvédelmi hatóság jóváhagyása nélkül, hacsak nem jelentenek közvetlen fenyegetést.

A vadvédelmi szakemberek korábban arra figyelmeztettek, hogy az 5,2 méteres bordás krokodil halála hatalmi vákuumot eredményezhet a helyi folyórendszerben, aminek eredményeként a környék hím krokodiljai között hatalmi harcok törhetnek ki, ezért – bár ez nem jelenti azt, hogy az emberekkel szemben is agresszívebben viselkednek – nem árt vigyázni.

A világ legnagyobb, fogságban tartott krokodilja az 5,48 méter hosszú Cassius nevű hím, amelyet harminc éve fogtak be az Északi Területen, jelenleg Queensland északi részén, egy Green Island-i farmon él.

A világcsúcstartó egy 6,16 méteres, a Fülöp-szigeteknél befogott Lolong nevű krokodil volt, amíg 2013-ban el nem pusztult.

Kiemelt kép: Ian Griffiths / Robert Harding Heritage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik