Közélet

Nagy változásokat nem hoz az erzsébetvárosi bulinépszavazás

Február 18-án dönt a VII. kerület arról, hogy „bezárjanak-e” éjfélkor a bulinegyedként elhíresült belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek. Az Otthon Centrum közleménye szerint a népszavazás ingatlanos szempontból nem hoz nagy változásokat, de azért pár folyamat felerősödhet.

Ha tényleg csend lesz éjfél után (ezt mások erősen kétlik), a nyugalmasabb hangulat akár javíthatja is a környék megítélését a rövid- és a hosszútávú bérbeadás szempontjából egyaránt.

A népszavazás nyomán lényegesen nem fog csökkenni a környék szálláshelyeinek száma, tehát önmagában ez nem fogja drasztikusan rontani a lakásukat bérbeadó tulajdonosok pozícióját. Ha a többség a zárva tartásra szavaz, az főleg az üzlethelyiségek bérleti díjára és bérbeadhatóságára lesz hatással.

Az sem valószínű, hogy a következő egy-két évben drasztikus áresés következzen be Belső-Erzsébetvárosban. A lakásárak növekedése mögött eddig is elsősorban a szálláshely-kiadó befektetők támasztotta kereslet volt. A bulinegyed „bezárásának” híre ugyanakkor tovább hűtheti a lakásbefektetési kedvet, írták.

A kerületrészben a nagy árváltozás 2014 és 2016 között zajlott le, 2016-2017-ben már enyhült az áremelkedés lendülete, és a tranzakciók is folyamatosan csökkentek, függetlenül a bulinegyedről szóló vitától. A következő egy-két évben jóval kisebb árnövekedésre lehet számítani, mint eddig. 2018-ban ez a VII. kerületben 8-10 százalékos lehet.

Ha a többség a „bezárás” mellett dönt, az akár a vendégforgalom egy szegmensét is visszavetheti átmenetileg és a szórakozóhelyek várhatóan más kerületekbe helyezik át a székhelyüket – lehet, hogy ez hoz új lendületet az ún. szomszédos külső kerületek, a „rozsdazóna” területei iránt.

„Elodázták az egész kérdést” – nem mindenki örül a bulinegyedes népszavazásnak
Vészhelyzet van a bulinegyedben? Radikálisok-e azok a lakók, aki éjfélkor bezáratnák a kocsmákat? El lehet-e venni a fiatalok szórakozását?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik