Közélet

Megszüntetik a dohányzósarkokat Hollandiában

Meg kell szüntetni a bárokban és kávézókban kialakított dohányzó helyiségeket Hollandiában – mondta ki szerdai ítéletében a hágai fellebbviteli bíróság.

A részleges dohányzási tilalom 2008-as hollandiai bevezetését követően számos bárban és kávézóban elzárt dohányzósarkot alakítottak ki, a bírói fórum most ezeket is bezáratja.

Az indoklás szerint a rendelkezés  a nemdohányzók érdekeit tartja szem előtt, ugyanis ők nagy társadalmi nyomást érezhetnek, hogy csatlakozzanak társaikhoz a dohányzó részlegben. Ráadásul a füst bizonyos mértékben óhatatlanul kiszökik a vendéglátóhelyek többi részébe is, az alkalmazottak pedig a helyiség takarításakor is a passzív dohányzás ártalmainak vannak kitéve.

Megállapították, hogy nincs biztonságos szintje a dohányfüst belélegzésének, úgyhogy ez veszélyes

– hangsúlyozta a törvényszék.

Az ügyben a Clean Air Nederland nevű szervezet fordult bírósághoz, mondván, ezen helyiségek engedélyezésével Hollandia  megsérti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyezményében foglaltakat, amelyek szerint az országnak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az emberek nyilvános beltéri helyeken ne legyenek kitéve a dohányfüst ártalmainak – jelentette a helyi sajtó.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik