Közélet

A fideszes képviselő, akinek egy fillér megtakarítása sincs

Kucsák László az LMP szerint 100 millió forintot keresett, amióta az Országgyűlés tagja lett. Vagyonnyilatkozata mégis szinte üres.

A kormány jövő évi költségvetése minden magyar ember számára megteremti a lehetőségét annak, hogy ismét léphessen egyet előre a saját életében.

A Fidesz XVIII. kerületi országgyűlési képviselője, Kucsák László tavaly május 27-én ezzel a biztató ígérettel reklámozta a 2018-as költségvetést.

Sajnos pont neki azonban továbbra sem jött be az élet, hiába kínálta tálcán a kormány a nagy lehetőséget.

A 2010 óta képviselő Kucsák a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, és egy 52 négyzetméteres, 2012-ben épített családi házon, valamint egy tavaly használtan vett hatéves Renault Lagunán kívül se értékpapírja, se befektetése, se cége, se értékes ingósága, semmije sincsen.

A képviselői vagyonnyilatkozatokban  hivatalosan a képviselői alapdíj hatszorosát meghaladó készpénzt és az azt meghaladó értékű ingóságokat kell bevallani. A befektetéseknél azonban ilyen megkötés nincs, bármekkora összegről legyen is szó, fel kell tüntetni. A jelek szerint tehát a 750 ezer forintos havi bruttó parlamenti fizetés és a 70 ezret meghaladó havi benzinpénz nem tette lehetővé, hogy a vagyonnyilatkozata szerint egyedülálló, gyermeket nem nevelő politikus egyről a kettőre jusson. Sőt azt is elvesztette, amije már volt.

2016-ban ugyanis egyszer már sikerült félretennie 200 ezer forintot. Mivel ez nem éri el a képviselői alapdíj hatszorosát, Kucsáknak ezt föl sem kellett tüntetnie, de megtette – bizonyára büszke volt az elért eredményre.

Pedig a pedagógus végzettségű, 1990 és 2010 között iskolaigazgatóként dolgozó Kucsák László az előző ciklusban még egyszerre volt országgyűlési képviselő, XVIII. kerületi alpolgármester, több bizottság tagja. Ám a parlamenti fizetés mellett befolyó 570 ezres alpolgármesteri fizetés és 100 ezres költségtérítés, valamint a Főváros Önkormányzat külsős bizottsági tagsága után járó 51 ezer forint ellenére 2013-ban is üres volt a vagyonnyilatkozatának megtakarítási rubrikája.

Megkérdeztük, és a fideszes politikus szerint a vagyonnyilatkozata „úgy hiteles, ahogy van”.

Tudja nagyon jól, hogy 2014 óta főállású képviselők tevékenykednek a parlamentben, nincs parlamenti kívül más forrásból jövedelmem

– mondta a 24.hu kérdésére Kucsák, részletesebb magyarázatot azonban nem akart adni arra, hogy miért nincs egyáltalán semmilyen bevallott megtakarítása, és mihez kezdene egy váratlan kiadás esetén.

A fideszes politikus mindazonáltal akkurátus embernek tűnik: vagyonnyilatkozatában egyetlen, részletesen kitöltött oldal akad, az, amelyiken az Országgyűléstől kapott juttatásokat sorolja fel. A politikus a notebookján és annak tartozékain, valamint okostelefonján kívül számot ad egy 34 ezer forintos íróasztalról, és három darab, egyenként 28 ezer forint értékű karfás forgószékről is.

A képviselő vagyoni helyzete az ellenzék érdeklődését is felkeltette. Kassai Dániel, az LMP XVIII. kerületi önkormányzati képviselője vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Kövér László házelnöknél. Kassai szerint Kucsák Lászlónak a rengeteg párhuzamos politikai állásából 2010 óta összesen legalább százmillió forintos bruttó jövedelme származott, ezért azt valószínűsíti, hogy a vagyonnyilatkozat nem fedi a valóságot.

Kiemelt képünkön Kucsák László fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésére Visegrádon 2017. február 15-én.Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.