Közélet
Visegrád, 2017. február 15.
Kucsák László fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A fideszes képviselő, akinek egy fillér megtakarítása sincs

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 02. 14. 11:25

Kucsák László az LMP szerint 100 millió forintot keresett, amióta az Országgyűlés tagja lett. Vagyonnyilatkozata mégis szinte üres.

A kormány jövő évi költségvetése minden magyar ember számára megteremti a lehetőségét annak, hogy ismét léphessen egyet előre a saját életében.

A Fidesz XVIII. kerületi országgyűlési képviselője, Kucsák László tavaly május 27-én ezzel a biztató ígérettel reklámozta a 2018-as költségvetést.

Sajnos pont neki azonban továbbra sem jött be az élet, hiába kínálta tálcán a kormány a nagy lehetőséget.

A 2010 óta képviselő Kucsák a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, és egy 52 négyzetméteres, 2012-ben épített családi házon, valamint egy tavaly használtan vett hatéves Renault Lagunán kívül se értékpapírja, se befektetése, se cége, se értékes ingósága, semmije sincsen.

A képviselői vagyonnyilatkozatokban  hivatalosan a képviselői alapdíj hatszorosát meghaladó készpénzt és az azt meghaladó értékű ingóságokat kell bevallani. A befektetéseknél azonban ilyen megkötés nincs, bármekkora összegről legyen is szó, fel kell tüntetni. A jelek szerint tehát a 750 ezer forintos havi bruttó parlamenti fizetés és a 70 ezret meghaladó havi benzinpénz nem tette lehetővé, hogy a vagyonnyilatkozata szerint egyedülálló, gyermeket nem nevelő politikus egyről a kettőre jusson. Sőt azt is elvesztette, amije már volt.

2016-ban ugyanis egyszer már sikerült félretennie 200 ezer forintot. Mivel ez nem éri el a képviselői alapdíj hatszorosát, Kucsáknak ezt föl sem kellett tüntetnie, de megtette – bizonyára büszke volt az elért eredményre.

Pedig a pedagógus végzettségű, 1990 és 2010 között iskolaigazgatóként dolgozó Kucsák László az előző ciklusban még egyszerre volt országgyűlési képviselő, XVIII. kerületi alpolgármester, több bizottság tagja. Ám a parlamenti fizetés mellett befolyó 570 ezres alpolgármesteri fizetés és 100 ezres költségtérítés, valamint a Főváros Önkormányzat külsős bizottsági tagsága után járó 51 ezer forint ellenére 2013-ban is üres volt a vagyonnyilatkozatának megtakarítási rubrikája.

Megkérdeztük, és a fideszes politikus szerint a vagyonnyilatkozata „úgy hiteles, ahogy van”.

Tudja nagyon jól, hogy 2014 óta főállású képviselők tevékenykednek a parlamentben, nincs parlamenti kívül más forrásból jövedelmem

– mondta a 24.hu kérdésére Kucsák, részletesebb magyarázatot azonban nem akart adni arra, hogy miért nincs egyáltalán semmilyen bevallott megtakarítása, és mihez kezdene egy váratlan kiadás esetén.

A fideszes politikus mindazonáltal akkurátus embernek tűnik: vagyonnyilatkozatában egyetlen, részletesen kitöltött oldal akad, az, amelyiken az Országgyűléstől kapott juttatásokat sorolja fel. A politikus a notebookján és annak tartozékain, valamint okostelefonján kívül számot ad egy 34 ezer forintos íróasztalról, és három darab, egyenként 28 ezer forint értékű karfás forgószékről is.

A képviselő vagyoni helyzete az ellenzék érdeklődését is felkeltette. Kassai Dániel, az LMP XVIII. kerületi önkormányzati képviselője vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Kövér László házelnöknél. Kassai szerint Kucsák Lászlónak a rengeteg párhuzamos politikai állásából 2010 óta összesen legalább százmillió forintos bruttó jövedelme származott, ezért azt valószínűsíti, hogy a vagyonnyilatkozat nem fedi a valóságot.

Kiemelt képünkön Kucsák László fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésére Visegrádon 2017. február 15-én.Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.