Közélet

Kanyaróban meghalt egy ötéves gyerek Munkácson

Meghalt egy ötéves gyermek kanyaróban Munkácson, a megyei gyermekkórházban, ő az első kárpátaljai halálos áldozat a kór ukrajnai terjedésének kezdete óta. A Técsői járásból származó kislány még hétfő este hunyt el.

A gyermeket a szülei vallási megfontolásból nem oltatták be egyéves korában, amikor az első kanyaró elleni védőoltást kellett volna megkapnia.

Január 14-én jelentkeztek nála a betegség tünetei, azt követően, hogy az anyja egy héttel korábban megbetegedett kanyaróban. A magas láz és más jellegzetes tünetek ellenére a szülők csak öt nappal később fordultak orvoshoz, így minden erőfeszítés, közte a Kijevből érkezett specialisták segítsége ellenére a gyermek életét vesztette.

Az év kezdete óta Kárpátalján 715-en betegedtek meg kanyaróban, közülük 566 volt gyermek. A betegek 70 százaléka nem kapott védőoltást oltóanyaghiány miatt. A szakemberek állítása szerint a megyében viszonylag ritkán fordul elő, hogy a szülők nem engedik gyermekeik beoltását.

Kárpátalján február első napjaiban csökkenésnek indult a kanyarós megbetegedések száma, de az utóbbi két napban ismét 30-35 új esetet regisztrált a közegészségügyi hatóság.

A kárpátaljai kormányzó hétfőn hivatalos honlapján azt közölte, hogy az orvosok a megye minden járásában végzik a kanyaró elleni oltásokat abból a nyolcezer adagos szállítmányból, amit Magyarország küldött humanitárius segélyként január végén Kárpátaljára.

A megyevezető azt is jelezte, hogy mostanáig egyetlen adag kanyaró elleni oltóanyag sem érkezett meg Kárpátaljára az Ukrán Egészségügyi Minisztérium által egy hónappal ezelőtt ígért 10 ezerből.

Ukrajnában eddig 10 halálos áldozata van a kanyarónak.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik