Közélet

Egy holokauszttúlélő elmesélte, hogyan menekült meg a budapesti gettóból

Egy holokauszttúlélő, Agnes Grunwald-Spier új könyvében arról számol be, édesanyjával és más nőkkel min mentek keresztül a második világháború alatt. Ágnes 1944-ben született Budapesten, a könyvben pedig leírja, hogy maradt életben a budapesti gettóban.

Édesanyja 1913-ban született, majd 1942-ben ment hozzá Philip Grunwaldhoz, akit egy évvel később elvittek kényszermunkára másik ötvenezer zsidó férfival együtt.

Nagyon kevesen tértek vissza, de édesapja 1945-ben hazatért, az egyetlen dolog, amit elmondott neki a háborúról az volt, hogy amikor sokan vérhassal küzdöttek, ő szedret evett, ez mentette meg az életét.

Amíg az apja távol volt, Ágnes édesanyját arra kényszerítették, hagyja el a lakását, és menjen egy zsidó nők számára kialakított szállásra.

Beszámolójában arra is kitért, hogy a rendkívüli hidegben bútorok égetésével fűtöttek. Sok zsidót a gettóban lőttek le. Édesanyját unokatestvére találta meg a gettó felszabadítása után, ahogy egy lépcsőn ülve fogta gyermekét, körülöttük pedig holttestek hevertek.

Ágnes és édesanyja 1947-ben költözött Nagy-Britanniába.

(Daily Mail, kiemelt kép: AFP/Chris Jackson)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik