Közélet
A picture taken on April 20, 2010, shows Russian Iskander ballistic missile launcher rolling during a rehearsal of a military parade in Alabino outside Moscow. Russia warned today the West that it could deploy Iskander missiles in its exclave of Kaliningrad on the EU's borders if the United States pressed ahead with plans to install missile defence facilities in eastern Europe. AFP PHOTO/ ALEXANDER NEMENOV / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV

Rakétákat telepített Oroszország a lengyelek nyakába

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 02. 05. 20:39

Olyanokat, amelyek atomtöltet hordozására is alkalmasak.
Korábban a témában:

Nukleáris robbanótöltet hordozására is alkalmas, Iszkander-M típusú rakétákat telepített Oroszország a kalinyingrádi exklávéjába – jelentette ki Vlagyimir Samanov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke.

Samanov nem árulta el, hogy hány rakéta és milyen időre szóló telepítéséről van szó. Moszkva korábban 2016-ban is küldött ilyen eszközöket az egyaránt NATO-tag Lengyelország és Litvánia közé beékelődő orosz területre, de csak egy hadgyakorlat alkalmából.

Dalia Grybauskaite litván elnök hétfőn Vilniusban újságíróknak azt állította, hogy a telepítést ezúttal végleges. Arról, hogy Kalinyingrád megyében kiépült a rakéták állomásoztatásának infrastruktúrája, a múlt héten tett bejelentést Anatoli Gorogyeckij, a 152. orosz rakétadandár parancsnoka.

Samanov a rakétatelepítést a NATO katonai infrastruktúrájának az orosz határok közelében történt megerősítésével indokolta, rámutatva, hogy ezek az objektumok automatikusan felkerülnek a megsemmisítendő célpontok listájára. Kalinyingrád megyébe az orosz katonai vezetés emellett Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket, valamint Bal és Basztyion típusú partvédelmi rakétákat telepített.

Az Iszkanderek kalinyingrádi állomásoztatásnak lehetőségét először 2008-ban vetette fel Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök, az amerikai rakétavédelmi rendszer tervezett lengyelországi telepítésére hivatkozva. Az eredetileg tervezett GBI rakéták helyett azonban az Egyesült Államok a sokkal hatékonyabb, hadihajókon rendszeresített SM-3-as rakétákkal felszerelt Aegis rendszereket telepítette lengyel földre. Moszkva azt állítja, hogy a kilövőállások manőverező repülőgépek indítására is alkalmasak, ilyen módon pedig agresszív célokra is felhasználhatók.

Az Iszkanderek hatótávolsága 500 kilométerig terjed. A rakéta hagyományos és nukleáris robbanótöltet célba juttatására egyaránt alkalmas. (MTI, illusztráció: Europress / AFP / Alekszander Nyemenov)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.