Közélet

Inotai András: Orbánék felélték az unió pénzét

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 05. 07:58

A professzor szerint a támogatások mintegy kétharmadából a politikai maffia gazdasági hátországát finanszírozták.

A Népszavának Inotai András azt mondja, Orbán Viktor állításával ellentétben az ország egyáltalán nem állt saját lábára, hiszen nettó 23 milliárd eurót kapunk az EU-tól. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója szerint az uniós pénz jelentős része a költségvetésen keresztül jut el a nyertesekhez, így levonható az a következtetés,

hogy a magyar költségvetés 3 százalék alatti hiánya addig tartható, amíg uniós pénzek érkeznek.

E források nélkül össze is omolhat a költségvetés,

vagy olyan mértékű megszorításokat kell végrehajtani, hogy az felérne azzal, mintha mindkét saját lábunkat amputálnák, amiken állítólag állunk.

A magyar gazdaság alapvetően függ az uniós forrásoktól, miközben számolni kell azzal, hogy ezek a pénzek sem jönnek örökké. Az elmúlt 10 év páratlan modernizációs lehetőségét tudatosan tették tönkre. A Fideszt történelmi felelősség terheli, mert az uniós pénzt nem a versenyképesség erősítésére, hanem olyan presztízsberuházásokra költötte, amelyek nem hoznak gazdasági hasznot, fenntarthatatlanok.

Ami ennél sokkal lényegesebb: az uniós támogatások legalább kétharmadából a politikai maffia gazdasági hátterét finanszírozták.

A rezsim több módszert is alkalmaz. Gyakori a túlszámlázás, a meghirdetett céltól eltérően felhasznált pénz, a visszaélés a közbeszerzéseknél, amelyeknél sokszor már a kiírás módja is megtámadható lenne, így nincs piaci verseny.

Ez egy zárt, feudális struktúra, amely soha nem lesz képes ebből a mesterséges burokból kilépni a nemzetközi piacra.

Nagy-Britannia kilépése miatt évente mintegy 14 milliárd euróval csökken az uniós büdzsé, még nem lehet tudni pontosan, mi lesz a következő ciklusban, de a magyar gazdaságnak szüksége van külső forrásokra és Kína ugyan szinte bármekkora hitelt tud folyósítani, de az a kérdés, milyen áron.

2018 után már nem lesz esély

A hitelek kapcsán a professzor elképesztőnek nevezi, hogy a NER-hez tartozó oligarchák olyan bankoktól vesznek fel hatalmas összegeket a projektjeikre, amelyekben résztulajdonosok.

Ez nemcsak erkölcstelen, de normális bankrendszerben törvénytelen is.

A beruházások nagy része az ingatlanpiacon valósul meg, az elmúlt években a fenntartható versenyképességet erősítő, jelentős szakembert foglalkoztató, a gazdaságot dinamizálni képes új beruházás gyakorlatilag nem volt. Ha ezek a beruházások nem termelik ki a törlesztőrészleteket, a magyar tulajdonú bankok feltőkésítését az adófizetőknek kellene finanszírozniuk.

Inotai András azt mondja, órási a tét az idei választáson, szerinte téved, aki azt hiszi, négy év múlva még lesz lehetőség a váltásra.

Ránézve a világra, Európára és a magyar valóságra: nincs 2022!

Budapest, 2017. november 9.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülése a fõvárosi Várkert Bazárban 2017. november 9-én.  Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára. Az eseményen idén 93 magyar szervezet vezetõje vesz részt.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán: Magyarország nem szorul más pénzére
Sőt, Trump mintájára „Hungary first".
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.