Közélet

Inotai András: Orbánék felélték az unió pénzét

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 05. 07:58

A professzor szerint a támogatások mintegy kétharmadából a politikai maffia gazdasági hátországát finanszírozták.

A Népszavának Inotai András azt mondja, Orbán Viktor állításával ellentétben az ország egyáltalán nem állt saját lábára, hiszen nettó 23 milliárd eurót kapunk az EU-tól. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója szerint az uniós pénz jelentős része a költségvetésen keresztül jut el a nyertesekhez, így levonható az a következtetés,

hogy a magyar költségvetés 3 százalék alatti hiánya addig tartható, amíg uniós pénzek érkeznek.

E források nélkül össze is omolhat a költségvetés,

vagy olyan mértékű megszorításokat kell végrehajtani, hogy az felérne azzal, mintha mindkét saját lábunkat amputálnák, amiken állítólag állunk.

A magyar gazdaság alapvetően függ az uniós forrásoktól, miközben számolni kell azzal, hogy ezek a pénzek sem jönnek örökké. Az elmúlt 10 év páratlan modernizációs lehetőségét tudatosan tették tönkre. A Fideszt történelmi felelősség terheli, mert az uniós pénzt nem a versenyképesség erősítésére, hanem olyan presztízsberuházásokra költötte, amelyek nem hoznak gazdasági hasznot, fenntarthatatlanok.

Ami ennél sokkal lényegesebb: az uniós támogatások legalább kétharmadából a politikai maffia gazdasági hátterét finanszírozták.

A rezsim több módszert is alkalmaz. Gyakori a túlszámlázás, a meghirdetett céltól eltérően felhasznált pénz, a visszaélés a közbeszerzéseknél, amelyeknél sokszor már a kiírás módja is megtámadható lenne, így nincs piaci verseny.

Ez egy zárt, feudális struktúra, amely soha nem lesz képes ebből a mesterséges burokból kilépni a nemzetközi piacra.

Nagy-Britannia kilépése miatt évente mintegy 14 milliárd euróval csökken az uniós büdzsé, még nem lehet tudni pontosan, mi lesz a következő ciklusban, de a magyar gazdaságnak szüksége van külső forrásokra és Kína ugyan szinte bármekkora hitelt tud folyósítani, de az a kérdés, milyen áron.

2018 után már nem lesz esély

A hitelek kapcsán a professzor elképesztőnek nevezi, hogy a NER-hez tartozó oligarchák olyan bankoktól vesznek fel hatalmas összegeket a projektjeikre, amelyekben résztulajdonosok.

Ez nemcsak erkölcstelen, de normális bankrendszerben törvénytelen is.

A beruházások nagy része az ingatlanpiacon valósul meg, az elmúlt években a fenntartható versenyképességet erősítő, jelentős szakembert foglalkoztató, a gazdaságot dinamizálni képes új beruházás gyakorlatilag nem volt. Ha ezek a beruházások nem termelik ki a törlesztőrészleteket, a magyar tulajdonú bankok feltőkésítését az adófizetőknek kellene finanszírozniuk.

Inotai András azt mondja, órási a tét az idei választáson, szerinte téved, aki azt hiszi, négy év múlva még lesz lehetőség a váltásra.

Ránézve a világra, Európára és a magyar valóságra: nincs 2022!

Budapest, 2017. november 9.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülése a fõvárosi Várkert Bazárban 2017. november 9-én.  Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára. Az eseményen idén 93 magyar szervezet vezetõje vesz részt.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán: Magyarország nem szorul más pénzére
Sőt, Trump mintájára „Hungary first".
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.