Közélet

Hadházy: Az emberekhez már nem jutnak el a korrupciós ügyek

Interjút adott a Népszavának Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, amelyben többek között arról beszélt, hogy hiába tárják fel a korrupciós ügyeket, a kormánypárti sajtó nyomulása miatt a tények nem jutnak el a szavazókhoz.

Az a feladatunk, hogy minden lehetőséget megtaláljunk az emberek tájékoztatására, mert tudniuk kell: soha ennyi és ennyire nyílt lopás nem történt még az országban.

A politikus elmondta, eddig nagyjából 120-130 ügyet dolgoztak fel munkatársaival, ebből 45 feljelentést tettek. Azért csak ennyit, mert

Ismerve a magyar – idézőjeles – bűnüldözés hozzáállását, csak olyankor tettünk feljelentést, amikor a hatóságoknak esélyük sem volt elutasítani a beadványunkat.

Kifejezetten büszke arra, hogy 20 esetben az ügyészség is kénytelen volt nyomozást indítani, 12 eljárás pedig most is tart.

Igaz, ezeknél mindig uniós pénzekről van szó, így a magyar hatóságok sem merik megkockáztatni, hogy lezárják le az ügyet.

Hadházy szerint annak idején az Európai Unión belül senki nem gondolta, hogy majd lesz egy olyan ország, ahol intézményesül a csalás, erzért most keresik rá a jogi választ.

Az uniót ugyanakkor nagyon is érdekli, hogy itt rendszerszintű-e a lopás, vagy, hogy a nemzeti igazságszolgáltatás mindent megtesz-e az esetek felderítésére.

A tavaszi választásokkal kapcsolatban az LMP társelnöke elmondta, hogy vannak olyan ellenzéki politikusok, akik szerint a mostani választást nem lehet megnyerni, meg kell várni, hogy összeomoljon a NER, és majd a romokon lehet építkezni. Abban igazat adott nekik, hogy a jelenlegi rendszer gazdasági szempontból egy kártyavár,

de akik a mostani elképesztő kormánypárti lejárató kampányok láttán azt mondják, hogy 2022-re kell gyúrni, azoknak egyetlen stratégiájuk lehet: alkut kötni a Fidesszel, amiért cserében kapnak a kormánypárttól médiafelületet, és ígéretet rá, hogy nem fogja őket lejáratni.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik