Közélet

Tarlóst nem zavarja a metrós népszavazás, mert szerinte nincs értelme

Lift nélkül is lehet akadálymentesíteni – mondta a főpolgármester.

Bár a Kúria kedden úgy döntött, hogy lehet népszavazást tartani a 3-as metró akadálymentesítéséről, Tarlós István szerint „nem érdemes lelkesnek lenni az ellenzék részéről”.

Budapest főpolgármestere kedd délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján hiteltelenséggel és képmutatással vádolta a népszavazást kezdeményező MSZP-s politikust, Horváth Csabát, akitől szerinte elvárható lett volna, hogy „okos kérdést fogalmazzon meg, aminek eredménye lehet”. A kérdés így szól:

Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?

Tarlós kifejtette: a Kúria határozata arról szól, hogy nincs jogi akadálya, hogy ebben a kérdésben népszavazást tartsanak, de nincs semmi értelme, mert semmilyen módon nem következik belőle, hogy liftet kell építeni. Számos más műszaki megoldás van az akadálymentesítésre, és ha ennyi érintett van, „kinek érné meg egy órát sorban állni a liftnél ahelyett, hogy felszáll az alacsonypadlós buszra?” – tette fel a költői kérdést a főpolgármester.

Beszélt arról is, hogy a szocialisták egy 1997-es jogszabályra hivatkoznak, miközben a 2-es metró felújítását 2007-ben fejezték be. Akkor egy liftet építettek, a 3-as metró felújítása során 13-at – állította. „Úgy érzik, van erkölcsi alapjuk hergelni a mozgássérülteket, akikkel állandó egyeztetésben vagyunk, a kismamákat, a kofferrel közlekedőket?” – kérdezte Tarlós.

A főpolgármester azt mondta, őt nem zavarja a népszavazás, nem fogja akadályozni, de a közvéleménynek és az embereknek tudnia kell, hogy értelmetlen. „A szocialisták bután, ügyetlenül tették fel a kérdést, ezt udvariasan leírja a Kúria is” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik