Közélet

Lázár: Közmunka mellett nincs idő lopni

Lázár János egy hétfői lakossági fórumon Hódmezővásárhelyen a Hír TV beszámolója szerint többek közt azt mondta,

az országban javul a közbiztonság, mert többen ülnek börtönben, és mert a közmunka mellett nincs idejük lopni az embereknek.

A kancelláriaminiszter arról is beszélt, hogy

27 éve minden választás alkalmával a komcsik megpróbálják megostromolni a városházát, de mi mindig megvédjük, ezzel kivívtunk magunknak egyfajta tekintélyt és elismerést azon a polgári oldalon, ahol mi magunk tevékenykedünk, politizálunk vagy szolgáljuk a közéletet. Lehet ezt olyan egyszerűen is megközelíteni, hogy tulajdonképpen most egy személy mögé bújva vagy trójai falóként ugyanazok akarják elfoglalni a városházát, akik már 27 éve folyamatosan ostromolják.

Lázár elmondta, 170-180 ezer ember van a közmunkában, aki pedig reggel hatkor elmegy dolgozni, annak „délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni”.

Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, hogy dolgozik reggel 6-tól délután 2-ig, akkor minek akkora kockázatot vállalni

– tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy a településeknek olyan polgármestereket kell választaniuk, akik nem engedik betelepíteni a migránsokat.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda közleményben reagált, amit szó szerint idézünk:

Lázár János a tegnapi lakossági fórumon, ahogyan előtte már számos hasonló eseményen, és a Kormányinfókon is elmondta, hogy a közbiztonság javulásához több dolog is kedvezően járult hozzá. Ezek közül a legfontosabbak a rendőrség létszámának megemelése, valamint a büntetőtörvénykönyv szigorítása, amelyeknek köszönhetően a regisztrált bűncselekmények száma jelentősen csökkent. 2010-ben 447.186 bűncselekményt követtek el, ami 2017-re a felére, 226.452 esetre mérséklődött. Hódmezővásárhelyen a regisztrált bűncselekmények száma hét év alatt közel 61 százalékkal csökkent!

Nem szabad azt sem figyelmen kívül hagynunk, vagy elfelejtenünk, hogy 2010 előtt az MSZP kormány a rászoruló emberek tömegeit alacsony összegű segélyen tartotta, és elnézően viszonyult a „megélhetési bűnözéssel” szemben. Az általuk meghonosított fogalom lényege, hogy a segélyt lopással kellett kiegészíteni, ami a vidéki közbiztonság drasztikus romlásához vezetett. A Fidesz-Kdnp által vezetett kormány a segély helyett munkát ajánlott mindenkinek. Megélhetést és napi munkát, ami nem teszi szükségessé, – és részben lehetővé sem – hogy a segélyt bűncselekményekkel kelljen kiegészíteni. A szocialisták a megélhetési bűnözést ajánlották a rászorulóknak, a Fidesz kormány pedig munkát és fizetést.

Szeretnénk azt is kiemelni, hogy Lázár János természetesen nem a tisztességesen és becsületesen dolgozó közmunkásokra gondolt, hanem azokra, akiket korábban a szocialista kormány belekényszerített a „megélhetési bűnözésbe” és a segélyt bűncselekményekkel egészítették ki.

 

Kiemelt kép: MTI Fotó/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik