Közélet
Budapest, 2017. november 21.
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke éves beszámolóját tartja az Országgyûlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2017. november 21-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Féket és ellensúlyt kapott Handó Tünde

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 01. 30. 15:08

Nem épp Handó Tünde legjobb barátai az Országos Bírói Tanácsba került új bírák. Háború lesz vagy béke.
Korábban a témában:

Handó Tünde vezeti az Országos Bírói Hivatalt (OBH), de mivel annak idején túl nagynak találták nyugaton a hatalmát, a kormány korrekciózott: nagyobb hatalmat kapott az OBH felügyeleti szerve, az Országos Bírói Tanács (OBT). Ez azért fontos, mert az OBT-be olyan bírókat is beválasztottak nemrég, akik konfliktusba keveredtek Handóval – írja az Index.

Így az OBH és OBT közötti hadakozás csak tovább erősödhet a jövőben. Az egyik fő összecsapási pont akörül alakult ki, hogy Handó sokszor nem nevezi ki a bírósági vezetői álláspályázatok győztesét. A lap szerint a legjobb példa, hogy a Fővárosi Törvényszék elnöki pozíciója még mindig betöltetlen.

Az egyik új tag Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, aki az Alkotmánybíróságtól kérte még ősszel, hogy semmisítse meg a bírósági törvényben azt a passzust, hogy nem választható be az OBT-be, aki ellen az OBH elnöke fegyelmit indított. Hilbert ellen is folyamatban volt egy ilyen eljárás ekkor.

A másik új tag Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetőbírája, aki beperelte Handót, mondván visszaél a hatásköreivel a kinevezésekkor. Közülük Vasvári nem volt ott az OBT alakuló ülésén, Hilbert viszont elnök lett. Hilbert átlátható, igazságos, nyugodt és stabil igazgatási modellről beszélt, a törvényességet emelte ki.

Kiemelendő a mai politikai viszonyokban, hogy fékek és ellensúlyok rendszeréről beszélt.

Handó ellenben békülékeny hangot ütött meg, a montesqieu-i hatalommegosztást emlegette, na meg a rendszer egyensúlyát, ami biztosíték a jó működésére.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Kovács Attila)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.