Közélet

Féket és ellensúlyt kapott Handó Tünde

Nem épp Handó Tünde legjobb barátai az Országos Bírói Tanácsba került új bírák. Háború lesz vagy béke.

Handó Tünde vezeti az Országos Bírói Hivatalt (OBH), de mivel annak idején túl nagynak találták nyugaton a hatalmát, a kormány korrekciózott: nagyobb hatalmat kapott az OBH felügyeleti szerve, az Országos Bírói Tanács (OBT). Ez azért fontos, mert az OBT-be olyan bírókat is beválasztottak nemrég, akik konfliktusba keveredtek Handóval – írja az Index.

Így az OBH és OBT közötti hadakozás csak tovább erősödhet a jövőben. Az egyik fő összecsapási pont akörül alakult ki, hogy Handó sokszor nem nevezi ki a bírósági vezetői álláspályázatok győztesét. A lap szerint a legjobb példa, hogy a Fővárosi Törvényszék elnöki pozíciója még mindig betöltetlen.

Az egyik új tag Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, aki az Alkotmánybíróságtól kérte még ősszel, hogy semmisítse meg a bírósági törvényben azt a passzust, hogy nem választható be az OBT-be, aki ellen az OBH elnöke fegyelmit indított. Hilbert ellen is folyamatban volt egy ilyen eljárás ekkor.

A másik új tag Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetőbírája, aki beperelte Handót, mondván visszaél a hatásköreivel a kinevezésekkor. Közülük Vasvári nem volt ott az OBT alakuló ülésén, Hilbert viszont elnök lett. Hilbert átlátható, igazságos, nyugodt és stabil igazgatási modellről beszélt, a törvényességet emelte ki.

Kiemelendő a mai politikai viszonyokban, hogy fékek és ellensúlyok rendszeréről beszélt.

Handó ellenben békülékeny hangot ütött meg, a montesqieu-i hatalommegosztást emlegette, na meg a rendszer egyensúlyát, ami biztosíték a jó működésére.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Kovács Attila)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik