Közélet
Budapest, 2017. november 2.
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beszél a sportvállalkozásokat érintő egyes adózási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 2-án.
MTI Fotó: Kovács Attila

Visszaélésgyanú Tállai András településein

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 01. 29. 06:49

A Magyar Nemzet szerint minden jel arra utal, hogy visszaélés történhetett több olyan település pályázatain, amelyek Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjének választókerületéhez tartoznak. A lap hétfői számában azt írja, hogy a mezőkövesdi Zsóry SE, Ónod, Mályi, valamint Hejőszalonta nyilvánosan elérhető pályázati ismertetői szinte szóról szóra megegyeznek, csak egy-egy helyi adatot változtattak meg. A települések 20-40 millió forintot nyertek közösségfejlesztésre uniós pénzből, de a pályázati munkák tele vannak általánosságokkal.

Ráadásul a pályázatokat elvileg önkormányzatok részére írták ki, a mezőkövesdi sportklub mégis elindult és nyert egy olyan konzorcium élén, amelynek tagjai Mezőkövesd önkormányzata és a helyi Közkincstár kulturális egyesület. A pályázatokat felügyelő hivatali szakember nem is tudott arról, hogy nyertek, sőt, hogy egyáltalán jelentkeztek a kiírásra. Ő úgy tudta, hogy a pályázatot megírták, de azt végül nem adták be. 

A pályázatokról egy háromtagú, kizárolag a Fidesz megyei közgyűlési képviselőiből álló bizotság dönt, de a Magyar Nemzet arról ír, hogy a szálak Bihall Tamáshoz, a Borsod megyei kereskedelmi és iparkamara jelenlegi elnökéig érnek, ugyanis az ő és a családtagjai tulajdonában álló Nord Tender Kft. készítette a pályázatokat. Bihall Tamás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke és tagja a Magyar Labdarúgó-szövetség megyei igazgatóságának is, Tállaival együtt. A cég ügyvezetője, Sedlák-Bihall Orsolya el is ismerte az egyezéseket, bár azt hozzátette, hogy az egyes településekre külön hatástanulmányok készültek – igaz, ezt nem küldték el a lapnak, mondván azok nem nyilvánosak.

A lap megkereste a TOP-pályázatok elbírálásában hatáskörrel bíró megyei közgyűlés elnökét, Török Dezsőt, akinek az első kérdése az volt a telefonban, hogy az újságírók melyik párttól kapták meg a pályázatokat. Amikor közölték, hogy a pályázatok az összesítő oldalon elérhetők, türelmet kért a tájékozódásra. Török dolgozta ki azt a szisztémát, amely érdemben dönt a TOP-pályázatok sorsáról. Az elnök csomagban terjeszti a közgyűlés elé a három tagú bizottság javaslatait, és a képviselők 15-30 perc olvasgatás után egyszerre szavaznak a pályázatokról.

Tállai András álláspontja

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben reagált. Azt írják, „a cikk állításaival szemben nem igaz, hogy Ónod, Mályi, Hejőszalonta és a Mezőkövesdi Zsóry SE pályázata szóról-szóra megegyezik. A pályázat része a Megalapozó dokumentum, és a Pályázati adatlap, ami tartalmában és összegeiben is eltér a pályázatokban. Az egyezőség a kötelező és a választható tevékenységek megnevezésében van, amit maga a pályázati felhívás fogalmaz meg.”

 

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.