Közélet

Majdnem 10 milliárdot vág a kormány egy katolikus rendhez

Pár év múlva 900 éves lesz a premontrei rend, meg is kapta a pénzét az államtól. Nyugalom, nemcsak iskola újul meg, hanem templom is.

Négy éven keresztül összesen 9,7 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány a 2020-ban fennállásának 900. évfordulóját ünneplő premontrei rendnek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Gödöllőn.

Soltész Miklós elmondta, hogy az összeget még egy tavalyi kormánydöntés ítélte a rendnek, és abból Gödöllőn, Keszthelyen, Türjén, Zsámbékon és Nagyváradon fognak az egyházi szervezet oktatási, szociális, kulturális és vallási törekvései megvalósulni.

Hozzátette, Gödöllőn és Keszthelyen a két iskolát felújítják, Zsámbékon fejlesztik az ott élő nővérek környezetét, Csornán idősotthont építenek, Türjén renoválják a késő román kori templomot. Nagyváradon pedig a premontrei templom felújításához járul hozzá a kormány. (MTI)

(Kiemelt kép: Fazakas Zoltán Márton, a csornai premontrei apátság kormányzó perjele az M85-M86-os gyorsforgalmi út a Kónytól Csornáig tartó, illetve a Csornát elkerülõ szakaszának avatásán 2015. szeptember 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik