Közélet

Vona hazabuszoztatná és -vonatoztatná szavazni a magyarokat

Kifogyhatatlan az ötletekből a néppártosodó pártelnök. Most épp a külföldön élő magyarok szavazásán segítene.

Szokásává vált mostanság Vona Gábor Jobbik-elnöknek, hogy masszív nyílt leveleket írjon a Fidesz-dominálta kormánynak. Most épp Orbán Viktor miniszterelnök kapott egyet, ami gyakorlatilag arról szól, miként oldaná meg Vona, hogy a több százezer külföldön élő magyar szavazhasson.

Nyílt levél Orbán ViktorhozTisztelt Miniszterelnök Úr!Bár Ön elhíresült parlamenti felszólalásában „kalandvágynak”…

Közzétette: Vona Gábor – 2018. január 18.

Felvezetésében arról ír a pártelnök, hogy nem önszántukból hagyták el több mint 700 ezren Magyarországot, a kormány pedig nem tud szembenézni a súlyos válsággal. A Jobbik hiába nyújtott be javaslatokat, hogy könnyítsék az ő voksolásukat (ahogy a környéken élő határon túli magyarokét), nem mozdította a kormány a füle botját se. A Jobbik vezére szerint azért, mert félnek, hogy a külföldi szavazatok nem a Fidesz politikáját támogatnák. És itt jön a nagy megfejtés:

Mivel az áprilisi választásokig már nincs remény arra, hogy ezt a méltatlan diszkriminációt feloldjuk, arra kérem Önt, mint a magyar kormány fejét, hogy a nagy nemzetközi légitársaságokkal, valamint vasút- és buszvállalatokkal egyeztetve tegyék lehetővé, hogy a választás hetében azok a magyarok, akik nem valamelyik magyar külképviselettel rendelkező nyugat-európai nagyváros közelében élnek, soron kívüli, kedvezményes jeggyel haza tudjanak utazni.

Vona szerint a költségek csupán a töredékét tennék ki annak a 4 milliárd forintnak, amit a kormány a WizzAirbe pumpált, hogy az balkáni járatokat üzemeltessen. Hozzáteszi, ha a Jobbik kormányra kerül, biztosítani fogja a levélszavazás lehetőségét a külföldön élő magyaroknak is, 2022-ben pedig az észt modell alapján az internetes szavazást is lehetővé teszik.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Krizsán Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik