Közélet választás 2018
Kéri László (Kéri László)

Kéri László: Orbán a giccskultúra hepciáskodó hőse

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 18. 10:18

Egykori tanára szerint a legrosszabb Fidesz-korszak még csak most jöhet.

A 168 Órának adott interjú elején Kéri László hosszan visszaidézi, milyen volt a 19 éves, elsőéves egyetemista Orbán Viktor, akivel még tudott vitázni, akinek a stílusát fiatal oktatóként még ő is jól viselte. Hullámzó, konfliktusos volt a viszonyuk. A politológus védi a Fidesz székházügyét, szerinte a párt politizált legszakszerűbben első négy évében. Utána jött az irányváltás.

Akkoriban Kövér László volt a stratéga, Viktor inkább a végrehajtó, aki hajlamos volt hallgatni bárkire, akár Stumpf Istvánra, Fellegi Tamásra és másokra. 1998-ig tartott ez az időszaka.

A politológus úgy látja, Orbán Viktor fiatalon ráérzett, hogy a magyaroknak kell

a hepciáskodó, önérzetes magyar hős, aki utólag mindig sikernek mutatja a történelmet.

Giccs, demagógia

Sikere titka, hogy állandóan azt mondja, sikeresek vagyunk. Az emberek tudatlansága miatt, bármit mondhat, elhiszik neki. Inkább őt hallgatják, mint az ellenzéket, amely mindig csak a gondokról beszél. Mivel a magyarok többsége nem beszél nyelveket, könnyen elhitetheti, hogy a külvilág újra ellenünk fenekedik.

Orbán szereti a Ludas Matyi-mitológiát: háromszor verjük vissza az IMF-et vagy Brüsszelt. Mindig is játszotta a faluról jött hetyke, sikerekre vágyó, a magyar mitológiában mélyen gyökerező figurát.

Ez bejön az embereknek, mert érthető. Nagy értelmiségi tévedés a giccs kigúnyolása, mert a magyar nép a giccseken nőtt fel. Orbán viszont ráérzett a giccs erejére, amely képes összetartani azt a két-két és fél millió embert, ami éppen elég a győzelemhez.

Orbán rájött arra is, hogy Magyarországnak nincs szüksége minőségi médiára, csak népmesékre, amit a bulvár jól kiszolgál.

A kádárizmustól a G-napig

Orbán visszatért a kádárista káderpolitikához, amikor egymással harcoltatja embereit, és csak egyszer hibázott, amikor későn vette észre, hogy Simicska Lajos gazdasági hatalmával már az ő politikai hatalmat is megszerezheti.

Mesebeszéd, hogy a két figura közötti harc a G-nappal kezdődött. Orbán rájött, hogy a gazdaságban is versenyeztetni kell az embereit, nem szabad, hogy egy is közülük egyeduralkodóvá váljon.

Kéri László nem tartja Orbán párton belüli ellenzékének Lázár Jánost, a kormányfő teljesen tudatosan osztja meg embereit, a fontos dolgokat külön-külön beszéli meg velük, és nem mindent mond el nekik, így a kép csak neki áll össze teljesen.

Orbán Viktor nélkül a rendszer egy-két héten belül összeomlana, senki sem tudna hozzá hasonlóan gyors stratégiai döntéseket hozni.

Amikor régen fociztak, figyelte a játékát. Sokat elárult Orbán karakteréről, hogy a hibáin azonnal túllép, úgy tesz, mintha semmi sem történt volna.

A korszellem lett fideszes

A legnagyobb baj, hogy az arrogancia, a cinizmus hétköznapi lett, maga a korszellem kezd fideszessé válni, mert a minta, ami föntről jön azt mutatja:

erőből mindent szabad, még lopni is. Van Magyarországon családtagokkal együtt ötvenezer ember, akik életmódjukkal azt sugallják, nincs közük a proli tízmillióhoz. (…) A Fidesz politikájának egyik legkártékonyabb „vívmánya”, hogy megtanította mindenkinek: ha lojális, akkor joga van teljesítmény nélkül érvényesülni. Nagy lesz a morális ára ennek a nyolc vagy még ki tudja, hány évnek.

A rendszernek több gyenge pontja is van: korrupció, egészségügy, oktatás,  kiszolgáltatottság, jogbizonytalanság. Az ellenzék viszont még mindig nem tanulta meg, hogy a rendszert egy ponton, a leggyöngébbiken kell támadni, hogy összedőljön.

A legrosszabb Fidesz-korszak jöhet

Kéri László nem lát olyan embert, pártot, aki jelenleg le tudná bontani az  Orbán-rendszert. Mivel már lenyúltak mindent, a következő négy évben csak a lakosságot tudják fosztogatni. Ilyen volt a magánnyugdíjpénztárak államosítása, de nemzetközi gazdasági válságra hivatkozva zároltatni lehet  számlákat, és másfél éve él a szabály, amely szerint

állambiztonsági érdekből bármilyen magánlakást igénybe lehet venni.

Jogilag – miképp Rákosiék kinézték a gazdagok villáit – ők is kirakhatják a tulajdonosokat, hiszen azt gondolhatják, eddig is mindent le tudtak tuszkolni a nép torkán. A legrosszabb Fidesz-korszak jöhet.

Kéri László (Kéri László)
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.