Közélet

Beszüntetné az EU a nem újrahasznosítható műanyagok felhasználását

Az európai műanyagszemétnek most harmadát sem gyűjtik össze.

„Ha nem változtatunk a műanyagok előállításán és felhasználásán, 2050-re több műanyag lesz az óceánjainkban, mint hal” – ezzel indokolta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a kedden bejelentett uniós műanyag-stratégia fontosságát. Ennek részeként 2030-ra csak újrahasznosítható műanyag-csomagolásokat lehetne alkalmazni, csökkentenék az egyszer használatos csomagolások arányát, és korlátozást vezetnének be a mikroműanyagokra.

A bizottság tájékoztatása szerint a mikroműanyagok a levegőn, a vízen és az élelmiszereken át bejutnak a szervezetünkbe, és keveset tudunk arról, hogy ez milyen hatással van az egészségünkre. A testület szerint új technológiákat kell kidolgozni, amelyek hozzájárulnak a környezet védelméhez, miközben az ipar továbbra is versenyképes maradhat. Az uniós polgárok évente 25 millió tonna műanyag szemetet állítanak elő, de ennek csak 30 százalékát gyűjtik össze újrahasznosítás céljára.

A stratégiának nem része az egyszer használatos műanyag csomagolások betiltása, ezt a tagállamokra bíznák. Nem fogadták el a műanyagok megadóztatására vonatkozó javaslatot sem. (Sky News, fotó: Europress / AFP / Sonny Tumbelaka)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik