Közélet

Titkolja a Fidesz-közeli alapítvány, hogy mire költötte a közpénzt

A légiforgalmi irányítás népszerűsítésére kaptak százmilliókat, de nem mutatják meg az elszámolást.

Majdnem egy éve, hogy arról írtunk, hogy 320 millió forintot kapott az állami tulajdonú HungaroControl Zrt-től a Szövetség a Nemzetért Alapítvány, amely az Orbán Viktor által 2002-ben életre hívott polgári körök fenntartásáért felelt. Bár a támogatás közpénz, a közpénzek felhasználása pedig nyilvános adat, a szerződést és az elszámolást azóta sem láthatta senki. Az LMP emiatt pert indított.

Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a Hír TV-nek elmondta: tisztázni kell a helyzetet, látni akarják a szerződést, amivel az adófizetők pénzét pártpolitikai célra adták az alapítványnak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a pénzt a légiforgalmi irányítás és a repülés népszerűsítésére kellett fordítani. Ehhez képest László Tamás, az alapítvány elnöke azt mondta: a Polgárok Házának népszerűsítésére készültek filmek, amiket le is vetítettek.

A HungaroControlt a Hír TV is perelte a 320 milliós támogatási szerződés adataiért, de hiába nyertek első fokon, a vállalat azóta sem válaszol megkeresésükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik