Közélet

Szembeszállt Orbán Viktorral az ír kormányfő

Hallatlan dolog történt Budapesten: Leo Varadkar közölte, nem ért egyet a magyar migrációs politikával.

Erősek a kétoldalú kapcsolatok Írország és Magyarország között – mondta Leo Varadkar ír kormányfő csütörtökön Budapesten. Az Orbán Viktorral folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón Varadkar kiemelte, Magyarország Írország fontos gazdasági partnere. 2017-ben a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta az 1,5 milliárd eurót, és nőtt a Magyarországra irányuló ír export is.
Jelenleg mintegy 12 ezer magyar él és dolgozik Írországban.

Kitért arra is, egyetértenek a magyar kormánnyal abban, hogy a legjobb módja a Nyugat-Balkán stabilizálásának, ha az Európai Unió a bővítés irányába tesz lépéseket a volt jugoszláv tagországok és Albánia esetében.

Mindketten egyetértettünk abban, hogy az Európai Unió kevesebb lesz a britek hozzájárulása nélkül

– fogalmazott az ír miniszterelnök, aki nagyrabecsülését fejezte ki a magyar kormánynak, amiért megértést tanúsít a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatos speciális ír szempontoknak, köztük az ír-északír határ kérdésének.

Indiai bevándorló lesz Írország következő miniszterelnöke
A homoszexualitását nyíltan vállaló Leo Varadkar.

Magyarország és Írország azonos álláspontot képvisel az európai adóharmonizáció, valamint az Európai Uniós költségvetés és a fejlesztési támogatások változatlansága terén is – tette hozzá az ír miniszterelnök, Kiemelte azt is, Írország nem ért egyet Magyarországgal a migráció kezelésének kérdésében, és támogatja a közös teherviselés koncepcióját az Európai Unión belül. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik