Közélet

Műemléképületet kapnak a reformátusok

A Károli Gáspár Református Egyetem ingyenesen megkapja a Budapest IX. kerületi Kinizsi utca 12. szám alatt található egyedileg műemlék épületet – írja a Magyar Közlöny alapján a HVG és a Napi.hu.

Az állami tulajdonban lévő ingatlan korábban a BÁV fióktelepeként működött, majd 2007-ben megvette a „szállodai szolgáltatásokat” nyújtó Catalonia Hungary Kft. Ezt követően a magyar állam úgy vásárolta meg az állam, hogy előbb egyedi műemléki védettséget adtak neki, így elővásárlási joghoz jutottak. Az épület mellé az állam 400 millió forintot is ad a református egyháznak a felújításra. Az épületről az alábbi cikkünkben mi is írtunk:

Tíz budapesti szellemház, amit bűn lenne nem megmenteni
A főváros tele van szebbnél szebb, de ürességtől kongó épületekkel. Ezek közül emeltük most ki a legveszélyeztetebbeket.

Nem ez az első ilyen ajándék a reformátusoknak, emlékeztet a Napi.hu. 2016 tavaszán a reformáció 500. évfordulója alkalmából megkapták a Károlyi-Csekonics palotaegyüttest is, és amelyet az állam 10,7 milliárd forint értékben újíttat fel.

A friss Magyar Közlöny szerint más egyházaknak is jutott az ajándékokból. A Mazsihisz Szeretetkórháza jövőre 1,3 milliárd forintot, a következő két évben pedig 3,5 milliárd forintot kap a geriátriai és a hospice ellátás fejlesztésére. A ferences szerzetesrend tulajdonába kerül egy jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan Vácott a Munkaerő-piaci Elhelyezkedést Segítő Speciális Fejlesztő Központ által ellátott feladatok elősegítése céljából. Továbbá 170 millió forintot kapnak  Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésének előkészítésére.

Az osztogatás mellett más intézkedésekről is döntött a kormány. Egyrészt létrehozzák az Áldozatsegítő Központok országos hálózatát, amelynek célja, hogy a bűncselekmények áldozatainak megsegítése érdekében növeljék a társadalmi felelősségvállalást, „ezen belül kiemelten a bűnelkövetők anyagi tehervállalását”. Másrészt a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. keretében létrejön a Kormányzati Adatközpont az állami intézmények informatikai kiszolgálására és adataik biztonságos mentésére, őrzésére.

Kiemelt kép: Google Maps

Ajánlott videó

Olvasói sztorik