Közélet

Újabb milliárdok jutnak az Eucharisztikus Világkongresszusra

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egyes fejlesztéseinek a 2020-ban Budapesten megrendezendő Eucharisztikus Világkongresszussal összefüggő támogatásáról döntött a kormány – írja az MTI.

A határozat az idei évre vonatkozóan rögzíti: az Eucharisztikus Világkongresszus megrendezéséhez 2,6 milliárd forint már rendelkezésére áll. Szintén az idei költségvetésben további csaknem 10 milliárd, a jövő évi költségvetésben több mint 9 milliárd forintos forrásról kell gondoskodniuk az érintett minisztereknek. A határozat 2019-re csaknem 2,5 milliárdos forrás biztosítását írja elő a budapesti Eucharisztikus Világkongresszussal összefüggő projektek megvalósulásáért.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy összesen 21,5 milliárd forintot költ az állam a katolikus világeseményre, az új kormányhatározattal azonban ez az összeg 24,5 milliárd forintra emelkedett.

A kormányhatározat rögzíti azt is, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a „kulturális örökség védett elemeivel érintett helyszíneken a műemlékvédelmi szempontokat a legmesszebbmenőkig érvényesítse”.

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozatban kiemelték: a kormány üdvözli, hogy 82 esztendő után az Eucharisztikus Világkongresszus helyszíne Budapest lesz. A rendezvény sikeres megvalósításáért támogatják, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye az esemény főszervezőjeként egyes ingatlanokat átalakítson, felújítson, megvásároljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik