Közélet

Volt valóságalapja, hogy Pálffy ittasan ment plenáris ülésre

Valóságalappal bíró tényállítást tett Novák Előd, amikor négy éve arról írt Facebook-oldalán, hogy Pálffy István korábbi híradós műsorvezető, akkori kereszténydemokrata országgyűlési képviselő ittas volt egy plenáris ülésen – állapította meg a Kúria a napokban kézbesített ítéletében a Magyar Nemzet szerint.

A lap azt írja, a bíróság kimondta, valóban gúnyos, de a fentiekkel összefüggésben nem minősül a jelenleg dublini magyar nagykövet Pálffy emberi méltósága megsértésének, hogy Novák a vezetéknevét „Piálffy”-ra torzította.

Pálffy 2013. november 6-án Józsa István felszólalása közben odament a szocialista politikushoz, megakasztva annak szónoklatát, kezet fogott vele és elköszönt. Távoztában megállt Nyikos László és Szilágyi György jobbikos képviselők mellett, valamit magyarázott nekik, mire a két ellenzéki az ülést vezető Balczó Zoltán felé fordulva kézjelekkel adta az alelnök tudtára: a KDNP-s ivott.

Pálffy később Dúró Dóra Jobbik-szóvivővel, Novák Előd feleségével vitatkozott a tévében, mialatt Novák kiírta a közösségi oldalára, hogy a parlamentben „Piálffy István bűzlött az alkoholtól”. Pálffy ezért indított személyiségi jogi pert Novák ellen egymillió forint sérelemdíjat és elégtételt követelve.

Az ügy a Kúrián kötött ki, amely ítéletében kimondta, valakit részegnek mondani egy tényállítás, ezért nem volt mellőzhető az ittasság tényének bizonyítása, írja a Magyar Nemzet. A felperes érvelésével ellentétben ehhez azonban nem szükséges szonda vagy vérvétel, a legfőbb bírói fórum szerint egy ember spicces állapotáról érzékszervekkel (látás, hallás, szaglás) is meg lehet győződni.

Ezek alapján Novák kijelentésének volt valóságalapja, a következtetésként levont gúnyos megjegyzései pedig „nem indokolatlanul bántóak, megalázóak vagy lekicsinylőek”

– mondta ki a Kúria, s helybenhagyta a másodfokú döntést.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik