Közélet

Védjegyet kap a magyar hal

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet a magyar hal minőségének garantálására – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy Minőségi magyar hal tanúsító védjegynek köszönhetően a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől, haltermékektől, különösen a tengeri halaktól.

A tanúsítványt élő halra, valamint feldolgozottnak nem minősülő haltermékekre, így halhúsra lehet használni, halkonzervre még nem, a termelésnek és feldolgozásnak Magyarországon kell történnie, amelyhez a szaktárca technológiai kritériumokat ír elő. A minőségi kritériumokat pontyra, afrikai harcsára, fogassüllőre, és pisztrángra határozták meg. A védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek.

(MTI)

Kiemelt kép: A halakat osztályozzák szakemberek az osztályozó asztalon a karácsony elõtti lehalászáskor a tömörkényi halastavaknál 2017. november 28-án.
MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik